Шефът на НЗОК "стреля" по частните болници

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев сложи картите на масата и разкри как се източва здравеопазването. Той направи пиперлив коментар във връзка с разкритията, че касата е плаща 7 пъти повече на частните болници за използването на лекарството пеметрексед.

Самият Дечев смята, че терминът "източване" в случая не е най-правилен и използва обяснението - нецелесъобразно изразходване на средстава от НЗОК. В предаването "Лице в лице" по бТВ той поясни, че на държавните болници е заплащано 150 лв. за лекарството, а на частни (11 на брой) - 1050. Парадоксът за това се крие в текстове от Закона за обществените поръчки, които Дечев определи като лобистки.

Дупка в закона позволява частните болници да купуват лекарства в пъти по-скъпи от държавните

"Касата промени политиката си за начина на заплащане на лекарства. Бюджетът на касата е Х, ако има преразход - той е за сметка на производителите. На всеки от тях ние предоставяме информация колко сме платили за неговия продукт. Давайки тази информация, един от производители обяви, че броят опаковки, продадени на дистрибутор, съвпада с този брой на касата, но като сума има разминавания. Изискани са документи. Въпреки че продава продукта си на една и съща цена, на практика НЗОК заплаща цени с до 7% по високи. Проверихме в кои болници са отчитали най-висока и кои най-ниска цена. Първите 11 по цена от по-висока към по-ниска са все частни болници", обясни шефът на НЗОК.

Д-р Дечев е категоричен, че депутатите е трябвало да знаят тази пробойна в закона. Наясно е трябвало да бъде и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. След като случаят вече стана достояние и на медиите, НАП и прокуратурата ще се заявмат с въпроса, стана ясно от думите на д-р Дечев.

"Сега вече депутатите трябва да разберат, без да се сърдят, че тази поправка пряко ощетява бюджета на НЗОК и бездействието на Министерството на здравеопазването за пореден път ощетява всички ни да имаме повече пари  за лекарства", коментира той.

В предаването "Лице в лице" шефът на НЗОК дори разкри имената на всички 11 частни болници, използвали препарата, които е за лечение на онкоболни. Посочи и държавното лечебно заведение с най-ниска цена - Университетска болница "Свети Иван Рилски", където самият той е работил, преди да влезе в управлението на НЗОК.

Д-р Дечо Дечев не приема възмущението, което имало в средите на частните болници, че биват нападание.

"2016 г., когато влезе в сила това решение на парламента, огромна част от частните лечебни заведения си направиха собствени търговци на едро, тоест входът на болницата шреминава винаги през търговеца, който е техен. И на практика цялата разлика в този случай влиза в ползва на собственика на болницата, който е и собственик на фирмата за търговия на едро. И кръгът е затворен", каза той.

"Няма частно лечебно заведение, за което да не стои друг голям бизнес.Интересите са големи и от този сектор може да се печели", добави шефът на НЗОК.

Д-р Дечо Дечев направи кратък коментар и по друга нашумяла тема - поставянето на стендове.

"В цената на всеки един стенд има част от нея която остава за този, който го прилага", посочи той.

Д-р Дечо Дечев: Оттеглям се от НЗОК

Д-р Дечев потвърди, че се оттегля от ръководството на НЗОК. Смята, че е дошло време да се пенсионира, след като е изпълнил ангажимента си. Отхвърли възможността да поеме Министерството на здравеопазването. И е категоричен - секторът се нужда от млади хора.

"Хората от моето поколение трябва да разберат, че има начало и край", коментира финално Дечев.

Коментари

 1. 2020.01.15 | 22:48

  Бялата мафия е сила,свестните и почтени доктори страдат

 2. 2020.01.15 | 22:29

  След тези разкрития трябва спешно Ананиев да отива при...Ненов...!!!

 3. 2020.01.15 | 21:21

  Между впрочем работя в медицинския сектор, кинезитерапевт съм, гледам ви сеира с всичко и се възмущавам от цялото си сърце. И в Бургас, за съжаление..

 4. 2020.01.15 | 21:16

  Махнете посредническата здравна каса и всеки осигорен пациент да си плаща за извършен преглед ,операция и др.от личната здравна осигоровки. Всеки гражданин да може да прави директни плащания и разно негови роднини и др. както е в Германия

 5. 2020.01.15 | 21:01

  БРАВО НА ДЕЧЕВ!

 6. 2020.01.15 | 20:19

  Как не става чичо Кирчо бе ей. Горанов му е племенник.

 7. 2020.01.15 | 19:09

  Знаем кой стои зад всички болници с Мед. на края - СОФИЯМЕД, БУРГАС МЕД и т. н., знаем кой е собственик на Дева Мария Бургас-член на ГЕРБ, г-н Семир, затова ли ги оставихте да крадат от нашите, общи пари в касата и Ананиев спи? Вземете мерки!!! Чашата вече прелива от слаб контрол!!!

 8. 2020.01.15 | 19:02

  Господин Борисов, изобщо ли не разбрахте, че Ананиев не става за нищо, да се пенсионира и си гледа старините. Тук, както каза г-н Дечев игрите са за огромни пари - моите и на всички внасящи здравни осигуровки. И всички изброени частни болници ги знаем и кой стои зад тях.

 9. 2020.01.15 | 19:01

  Господин Борисов, изобщо ли не разбрахте, че Ананиев не става за нищо, да се пенсионира и си гледа старините. Тук, както каза г-н Дечев игрите са за огромни пари - моите и на всички внасящи здравни осигуровки. И всички изброени частни болници ги знаем и кой стои зад тях.

 10. 2020.01.15 | 18:42

  чистниците - с куфарите на гарата и да строят АЕЦ-а, търгаши със здравето на народа.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Избрано от Интернет