Въвеждат телемедицина в училища и градини в София

  • 13 януари 2020 09:26

  • 2553
  • 0
©

Столична община положи огромни усилия за общинското здравеопазване. Съвместно с тях направихме много инициативи – за първи път се проведоха безплатни, специализирани профилактични прегледи в детските ясли. Предстои такива да бъдат проведени и в детските градини и училищата. Говорили сме да се вкара и телемедицина в училищата, в детските градини и яслите, за да може да има много бърза и адекватна бърза помощ за децата. Това заяви председателят на Столична колегия на БЛС д-р Асен Меджидиев пред Novini.bg след семинар на тема: „Лекарска грешка или неблагоприятен изход от лечение“ в Правец.

Той коментира и темата за лекарските грешки. „В правния мир лекарската грешка е много деликатна тема. Много трудно можем да кажем за неблагоприятен изход от лечение или когато имаме човек, който е изстрадал и той се оплаква от лекар, молбата ми е да не се споменава думата „грешка“, защото може да не е така. Дали има грешка се разбира в процеса на проверка“, заяви Меджидиев.

Явор Нотев: Когато става въпрос за здраве, трябва да забравим политическите дрязги

Когато кажем в обществото грешка. „Аз съм лекар с 25 години трудов стаж, имаме колеги и с 30-годишен трудов стаж. Лекарят започва своя стаж с желанието да има много пациенти, да помогне на максимално много хора, гради един авторитет. Когато общественото чуе в общественото пространство и медиите, че този лекар е сгрешил, колкото и да е се губи част от това доверие. Може да се чуе по-късно, че не е така, тогава дори от БЛС да излезем и да кажем, че еди-кой си не е сгрешил, подсъзнателно в съзнанието на пациента това нещо вече е загнездено“, подчерта лекарят.

Адв. Иван Сотиров: "Лекарска грешка" е термин без съдържание

Световната статистика показва, че всяка година милиони пациенти стават жертва на неправилна медицинска практика, а всеки 10-и получава увреждане при лечение в болница. В България няма подобна статистика. „Ние се борим съвместно в Министерство на здравеопазването и възлагаме големи надежди на това, което възложихме на експертите групи да изработим правилата за добра медицинска практика. Това е от съществено значение, защото предпазва и нас лекарите, спазвайки един алгоритъм. Нашата работа е и творческа, но поне ще знаем откъде не трябва да се мърда при всяка една диагноза, което ще улесни и съответните разследващи органи и медицински колективи, за да спазваме правилата. Такива има във всяка една европейска държава. За това трябва да се борим“, убеден е д-р Меджидиев.

По думите му изработването на правилата в детайли е много трудно. „Във всяка една специалност, за всяка една диагноза трябва да се изработи алгоритъм на конкретната диагноза. Затова се събират експертни групи за всяка една специалност, след това се разглеждат от БЛС, след това от експертите в Министерство на здравеопазването и чак след това могат да бъдат гласувани, за да влязат в действие“, обясни председателят на Столична колегия на БЛС. „Силно се надявам правилата да са готови до средата на годината“, добави той.

Според данни на Изпълнителна агенция "Медицински одит" е доказана лекарска небрежност при 8% от жалбите. Д-р Асен Меджидиев обаче не приема тази статистика. По думите му тя не е коректна, тъй като тази статистика се прави от проверки, провеждани от „Медицински одит“ (ИД „Медицински надзор“) и от НЗОК, като повечето от тях се правят по документи. Проверява се дали правилно е оформена документацията на пациента, дали правилно е проведено лечението по документация. Данните не са вадени от някакви досъдебни производства или съд, а от проверки, направени по съответните звена – РЗИ и т.н“, уточни лекарят.

Aкад. проф. д-р Владимир Овчаров: Лекарските грешки са третата водеща причина за смъртност в САЩ

На въпрос дали може Етичната комисия на БЛС да отнема лекарски права, д-р Меджидиев заяви: „Много е спорно. Етичната комисия може да предложи такова нещо, но тя не може да спира лекарски права до момента докато съответния член на БЛС си е заплатил членски внос. Може да го накаже с „мъмрене“ и „препоръки“, но всичко е в ръцете на Министерство на здравеопазването“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2553 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини