Явор Нотев: Когато става въпрос за здраве, трябва да забравим политическите дрязги

  • 10 януари 2020 19:25

  • 696
  • 1
Явор Нотев: Когато става въпрос за здраве, трябва да забравим политическите дрязги
© Булфото (архив)

Ние сме в ситуация, която е продиктувана от живота на лекарите, търсещи помощ от адвокат във връзка с професионалните си знания. Когато се обърне към нас един такъв човек, той не е в най-благоприятният период на своя живот. Той желае да се върне в руслото на своя живот, но му е трудно. Лекарят търпи последиците от своите постъпки, независимо дали е виновен или не. Това каза депутатът от „Атака“ и член на Комисията по здравни въпроси Явор Нотев по време на семинара „Лекарска грешка или неблагоприятен изход от лечение?“, провел се в Правец, предаде репортер на Novini.bg.

„Споделям опит, при който първоначалният контакт с клиента би следвало да се обърне внимание на междуличностните отношения и професията, която изпълнява. Има го очакването, че той ще бъде обгрижен, ще получи помощ. Лекарят е натоварен с отношение към него. Им крайни прояви към него. Те са най-ярки при лекарите от Спешна помощ“, каза Нотев, визирайки агресията към медици, на която сме свидетели в последните години.

Aкад. проф. д-р Владимир Овчаров: Лекарските грешки са третата водеща причина за смъртност в САЩ

„Позитивното отношение е грижа на всички. Лекарската професия предполага достойнство, аристократизъм и интелект. Това усещане на бива да бъде разбито. Трябва да има уважение към лекарите, едва тогава няма да се стига до лекарски грешки“, убеден е депутатът от „Атака“.

Явор Нотев подчерта, че съдът е този, който трябва да се произнесе дали има лекарска грешка и да отсъди. „Понякога мотивите, изложени в съдебния ат, не са убедителни. Понякога съдебните решения предизвикват учудване и несъгласие. Актовете на съда са натоварени емоционално. Емоцията доминира и като че ли не може да бъде преодоляна. Някога процесът прилича на другарски съд. Деянието трябва да бъде описано от закон, да бъде дефинирано, още повече, че в тези случаи най-често, не става дума за умисъл“, коментира той.

„В Наказателния кодекс се говори за грешка не дееца общо за всички. Грешката присъства в НК като обстоятелство, което оневинява извършителя. Незнанието на фактически обстоятелства, оправдават дееца, ако не се дължи на умишлено пренебрегване. Струва и се, че лекарската грешка остава малко встрани от вниманието на изследователите. Трябва да се върнем в основите на правото, за да можем да обясним това деяние. За да определим дали то е укоримо или не“, подчерта Нотев.

Адв. Иван Сотиров: "Лекарска грешка" е термин без съдържание

„Съдебната практика е по-скоро прецедентна и с казуси. Този вид дела, се основават преди всичко мотивите на съдебно-медицинските експертизи. Лекарят, допуснал грешка е подложен на ревизия на действията си от свои колеги. Тук не се отчита динамиката на процеса, пред който е изправен лекуващият лекар. Говорим за лекар от спешен кабинет, който трябва да прецени кой случай е по-спешен и трябва да предреди останалите. С отговорност се нарушават правата на лице, което има направление“, коментира Нотев, който е и адвокат по професия.

Когато става въпрос за здраве, трябва да забравим политическите дрязги, каза в заключение Явор Нотев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
696 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.01.11 | 14:20

1

Въпреки че е от Атака, говори умни приказки за разлика от шефа на попиканата си партия.

Добави коментар

Водещи новини