Нов случай с поставяне на стентове на здрави хора

Ново разследване откри поредната злоупотреба на кардиолози, поставящи стентове на здрави хора. Този път в Пловдив. Началникът на кардиологичното отделение в държавната болница доц. Иван Мануков стана известен още преди 10 години със заплатата си от 30 000 лева, става ясно в предаването „Неделята“ по Нова телевизия.

На 9 октомври тази година жертва на доц. Мануков в пловдивската болница става Динко Бобчев. „Бях на сауна в комбинация със студена вана. Почуствах неразположение, аритмия на сърцето. Обърнах се към доктор Мануков, когото познавам от 25 години. Той и синът му, който работи при него, ми направиха коронарография. Тогава ми казаха, че имам 85% запушване. После в епикризата прочетох, че са 75% на едната артерия и разширение на сънната”, каза потърпевшият.

Отстраниха от длъжност кардиолога, поставял стентове на здрави хора

Бобчев показва и бележката, в която е посочено, че трябва да бъдат поставени два стента. Ако това не се случело до няколко дни, пациентът бил заплашен от масивен инфаркт или инсулт, казали лекарите.

Шокиран, Динко Бобчев звъни на свой приятел лекар, който го изпраща за повторен преглед в софийска болница. Там пациентът носи диска с изследването и епикризата. Посреща го проф. Златарева, която категорично заявява, че сърцето му е здраво и не се нуждае от стентове. Думите ѝ потвърждава и друг неин колега – проф. Петров.

„Казаха, че това е измама и прилича на пазарджишката история. В началото не можах да повярвам, че доц. Мануков ме е излъгал и въпреки, че тези двама доктори са доайени в своята област, ги помолих за трето мнение. Те ме насочиха към техен колега – съдовия хирург проф. Гроздански. На прегледа при него също се установи, че съм абсолютно функционално здрав човек”, споделя потърпевшият Динко Бобчев.

Потърпевшият се прибира в Пловдив спокоен. Той не се явява в пловдивската болница, в деня, в който са го записали за поставяне на два стента. „Тогава започнаха да ми се обаждат. Имам и съобщение от млада лекарка, на име Венета, която работи в същото отделение. Пита ме защо не съм дошъл. Дори доц. Мануков ми звъня, но тъй като съм много разочарован от този човек, не му вдигнах телефона. Тогава той позвъни на съпругата ми да попита защо не съм отишъл. Тя му каза, че съм се отказал, тъй като в момента се чувствам добре. След това аз реших да дам публичност на този случай и подадох жалба в прокуратурата. Но теч на информация ли се получи, не знам и след четири дни получих по пощата нова епикриза със същата дата, само че нов екземпляр, в който вече са променени данните и това стеснение на сърцето ми от 85-75% е станало на 50% запушване. Аневризмата си остава”, разказа Динко Бобчев.

Кардиолог поставя стентове на здрави пациенти, получава заплата от 57 000 лв.

„Потресен съм, че за едни 2 000 лева, които щяха да вземат като процент от здравната пътека, щяха да ме превърнат в инвалид за цял живот”, споделя с нескрито разочарование потърпевшият.

По думите на доц. Мануков пациентът е бил викнат на 14 октомври не за поставяне на стентове, а за да направи изследване на велоергометър. Въпросният тест е най-елементарното, начално изследване. Ако на него пациентът се почувства изморен или се задъхва, тогава се преминава към тежкото и дори рисково изследване – коронарографията. При нея в кръвта се вкарва контрастно вещество. Така се вижда има ли стеснения на съдовете и къде точно се намират.

Шефът на Здравната каса се запозна лично с поредния опит за източването ѝ чрез увреждане на здрав човек. „Проверката е най-малкото нещо, което ще се направи. Където има интерес за изкарване на лесни пари, има и такива действия. Бездействието на институции, включително и тази, която управлявам аз, в дълъг период от време, са довели до това, което виждаме и това, което изнасяте и вие в този случай”, заяви д-р Дечо Дечев.

След последвала проверка на Здравната каса в пловдивската болница, която продължава и в момента, проверяващите откриха трета епикриза в документацията на потърпевшия. Тя отново е със същата дата, но с нови промени в заключенията на доц. Иван Мануков.

През 2009 г. той бе в центъра на скандал с ненужно поставяни стентове след проверка на здравното министерство. Десет години по-късно вина и наказани няма, а доцентът продължава да е шеф на отделението.


 

Коментари

 1. 2019.12.01 | 20:08

  Безкруполни доктори! Трябва да бъдат съдени и лишени от практика,но нали има недостиг на медици си ходят ей така! Тежко на нас българите с тези търговци на здраве!!!

  1. 2019.12.01 | 20:19

   безСкруполни, без скруполи

  2. 2019.12.01 | 20:14

   Какво е "крупола"?

 2. 2019.12.01 | 20:18

  заслужаваш да дойда в кабинета ти и да ти разбия лицето

 3. 2019.12.01 | 20:25

  Преди 5 години в УМБАЛ "Свети Георги' поставиха на вуйчо ми 6 стента и след една седмица почина.

 4. 2019.12.01 | 20:35

  Обаче българинът "не плащал достатъчно здравни осигуровки". Дейба копелетата нагли в били престилки. Гнусни кръвопийци. Демографската катастрофа е главно заради тях. Българското здравеопазване е най-лошото в Европа след изсипани десетки милиарди левове за 20 години.

 5. 2019.12.01 | 21:26

  Виждате колко много пари има в МАЙКА българия но кражбите са жестоки.Доктори третират хора като животни за да богатеят.Господ гледа но те не знаят.Затова вече една трета от населението замина и няма да се върне.Такава жестокост е имало по времето на Хитлер.Но там доктор Менгеле е правил експерименти за развитие въпреки ,че не го оправдавам защото също е било жестоко.Но тук се прави само за пари.

  1. 2019.12.02 | 06:24

   Парите на са много, глупако !

   На теб, дупките в мозъка ти са много !

   Да краде се, но не повече от времето на БКП-БСПрестъпници !

   При техните управления, нямаше нито "хванати" в измами престъпници, нито гластност на престъпленията !

   Имаше единствено "затъпяване" на нацията и ти си ярък пример, за тъп селяндур !

 6. 2019.12.01 | 21:31

  Без бой! Правят го, защото системата ги стимулира и им позволява. Така че, ако някой иска да разбива нечий сурат, да разбива този на министъра и началника - министър председателя, защото те дават. А иначе е интересно къде работи докторът - в държавната или в частната...Който отговори правилно, той ще познае как се точи каса и как всеки милиард се намества в нечии каси.

  1. 2019.12.02 | 06:18

   Министъра и министър председателя, не "дават" за се краде и убиват хора по болниците, г-н "малоумнико" !

   Контрола в по болниците в България се извършва от хора, сред които също има корумпирани и те не вършат работата, която трябва да вършат !

   Борисов те може да контролира всички крадци и слосторници в държава, разсипана от БКП-БСПрестъпници и създадените от тях стотици мафиотски структури в България, за 60 годишното им управление !

   Аман от тъпанари, с овчи мозъци!

 7. 2019.12.01 | 21:46

  Те убиха татко.... и много други хора са убили. Заслужават затвор башата и синът Манукови.

 8. 2019.12.01 | 22:45

  Ne gi jalete kogato gi biyat.

  1. 2019.12.02 | 00:12

   Тези дето бият са същите боклуци,щом не спазват закона.

 9. 2019.12.01 | 22:48

  Това са убийци и мародери. За съжаление, това не е изолиран случай, а масова пррактка на всякъде и с различни мотиви.

 10. 2019.12.01 | 23:11

  Разстрел за този...- ,,доктор"...!

 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Избрано от Интернет