Нов случай с поставяне на стентове на здрави хора

Ново разследване откри поредната злоупотреба на кардиолози, поставящи стентове на здрави хора. Този път в Пловдив. Началникът на кардиологичното отделение в държавната болница доц. Иван Мануков стана известен още преди 10 години със заплатата си от 30 000 лева, става ясно в предаването „Неделята“ по Нова телевизия.

На 9 октомври тази година жертва на доц. Мануков в пловдивската болница става Динко Бобчев. „Бях на сауна в комбинация със студена вана. Почуствах неразположение, аритмия на сърцето. Обърнах се към доктор Мануков, когото познавам от 25 години. Той и синът му, който работи при него, ми направиха коронарография. Тогава ми казаха, че имам 85% запушване. После в епикризата прочетох, че са 75% на едната артерия и разширение на сънната”, каза потърпевшият.

Отстраниха от длъжност кардиолога, поставял стентове на здрави хора

Бобчев показва и бележката, в която е посочено, че трябва да бъдат поставени два стента. Ако това не се случело до няколко дни, пациентът бил заплашен от масивен инфаркт или инсулт, казали лекарите.

Шокиран, Динко Бобчев звъни на свой приятел лекар, който го изпраща за повторен преглед в софийска болница. Там пациентът носи диска с изследването и епикризата. Посреща го проф. Златарева, която категорично заявява, че сърцето му е здраво и не се нуждае от стентове. Думите ѝ потвърждава и друг неин колега – проф. Петров.

„Казаха, че това е измама и прилича на пазарджишката история. В началото не можах да повярвам, че доц. Мануков ме е излъгал и въпреки, че тези двама доктори са доайени в своята област, ги помолих за трето мнение. Те ме насочиха към техен колега – съдовия хирург проф. Гроздански. На прегледа при него също се установи, че съм абсолютно функционално здрав човек”, споделя потърпевшият Динко Бобчев.

Потърпевшият се прибира в Пловдив спокоен. Той не се явява в пловдивската болница, в деня, в който са го записали за поставяне на два стента. „Тогава започнаха да ми се обаждат. Имам и съобщение от млада лекарка, на име Венета, която работи в същото отделение. Пита ме защо не съм дошъл. Дори доц. Мануков ми звъня, но тъй като съм много разочарован от този човек, не му вдигнах телефона. Тогава той позвъни на съпругата ми да попита защо не съм отишъл. Тя му каза, че съм се отказал, тъй като в момента се чувствам добре. След това аз реших да дам публичност на този случай и подадох жалба в прокуратурата. Но теч на информация ли се получи, не знам и след четири дни получих по пощата нова епикриза със същата дата, само че нов екземпляр, в който вече са променени данните и това стеснение на сърцето ми от 85-75% е станало на 50% запушване. Аневризмата си остава”, разказа Динко Бобчев.

Кардиолог поставя стентове на здрави пациенти, получава заплата от 57 000 лв.

„Потресен съм, че за едни 2 000 лева, които щяха да вземат като процент от здравната пътека, щяха да ме превърнат в инвалид за цял живот”, споделя с нескрито разочарование потърпевшият.

По думите на доц. Мануков пациентът е бил викнат на 14 октомври не за поставяне на стентове, а за да направи изследване на велоергометър. Въпросният тест е най-елементарното, начално изследване. Ако на него пациентът се почувства изморен или се задъхва, тогава се преминава към тежкото и дори рисково изследване – коронарографията. При нея в кръвта се вкарва контрастно вещество. Така се вижда има ли стеснения на съдовете и къде точно се намират.

Шефът на Здравната каса се запозна лично с поредния опит за източването ѝ чрез увреждане на здрав човек. „Проверката е най-малкото нещо, което ще се направи. Където има интерес за изкарване на лесни пари, има и такива действия. Бездействието на институции, включително и тази, която управлявам аз, в дълъг период от време, са довели до това, което виждаме и това, което изнасяте и вие в този случай”, заяви д-р Дечо Дечев.

След последвала проверка на Здравната каса в пловдивската болница, която продължава и в момента, проверяващите откриха трета епикриза в документацията на потърпевшия. Тя отново е със същата дата, но с нови промени в заключенията на доц. Иван Мануков.

През 2009 г. той бе в центъра на скандал с ненужно поставяни стентове след проверка на здравното министерство. Десет години по-късно вина и наказани няма, а доцентът продължава да е шеф на отделението.


 

Коментари

 1. 2019.12.04 | 08:17

  Убиец,съд и затвор и да връщат всички крадени пари,конфискация на имуществото им.
  Заслужават много бой такива лека
  ри убийци,съдисти,измамници.
  Да се информира европейския парламент.

 2. 2019.12.02 | 17:50

  Моля ви за кооординати относно тази история с Д-р.Мануков!Потърпевш съм и бих искал и аз да се вклуча в раследването!Благодаря предварително!

 3. 2019.12.02 | 14:23

  Да се провери имотното състояния на всички лекари! Как някои от тях имат влогове за стотици хиляди и имоти за милиони лева? С честен труд..!!?Не! Ето къде отиват наливаните милиарди в здравната система, и на всичко отгоре се правят на обидени, неоценени! Много малко останаха честните между тях!

 4. 2019.12.02 | 06:25

  Имаме си тъпанари, като теб !

  В Бълтария е пълно с корумпирани хора !

  А това е патент и разработка на БКП-БСПрестъпници !

  Какво общо имат Борисов и ГЕРБ, с тези порочни практики, измислени още по времето на БСП-БКПрестъпници ?

  Както виждаш, нищо не се покрива !

  Журналиста работи, открива схеми и участниците в тях,се разследват !

  Какво ще направят раследващите и правораздавателите, също не е от компетенциите и правомощията на ГЕРБ и Борисов !

  Правораздаването е независима система !

 5. 2019.12.01 | 21:26

  Виждате колко много пари има в МАЙКА българия но кражбите са жестоки.Доктори третират хора като животни за да богатеят.Господ гледа но те не знаят.Затова вече една трета от населението замина и няма да се върне.Такава жестокост е имало по времето на Хитлер.Но там доктор Менгеле е правил експерименти за развитие въпреки ,че не го оправдавам защото също е било жестоко.Но тук се прави само за пари.

  1. 2019.12.02 | 06:24

   Парите на са много, глупако !

   На теб, дупките в мозъка ти са много !

   Да краде се, но не повече от времето на БКП-БСПрестъпници !

   При техните управления, нямаше нито "хванати" в измами престъпници, нито гластност на престъпленията !

   Имаше единствено "затъпяване" на нацията и ти си ярък пример, за тъп селяндур !

 6. 2019.12.01 | 21:31

  Без бой! Правят го, защото системата ги стимулира и им позволява. Така че, ако някой иска да разбива нечий сурат, да разбива този на министъра и началника - министър председателя, защото те дават. А иначе е интересно къде работи докторът - в държавната или в частната...Който отговори правилно, той ще познае как се точи каса и как всеки милиард се намества в нечии каси.

  1. 2019.12.02 | 06:18

   Министъра и министър председателя, не "дават" за се краде и убиват хора по болниците, г-н "малоумнико" !

   Контрола в по болниците в България се извършва от хора, сред които също има корумпирани и те не вършат работата, която трябва да вършат !

   Борисов те може да контролира всички крадци и слосторници в държава, разсипана от БКП-БСПрестъпници и създадените от тях стотици мафиотски структури в България, за 60 годишното им управление !

   Аман от тъпанари, с овчи мозъци!

 7. 2019.12.01 | 23:20

  И ако това не е фашизъм? Държавата не неагира......И ето имаме си втори доктор Менгеле....А колко ли още си имаме?

  1. 2019.12.02 | 06:12

   Имаме си тъпанари, като теб !

   В Бълтария е пълно с корумпирани хора !

   А това е патент и разработка на БКП-БСПрестъпници !

   Какво общо имат Борисов и ГЕРБ, с тези порочни практики, измислени още по времето на БСП-БКПрестъпници ?

   Както виждаш, нищо не се покрива !

   Журналиста работи, открива схеми и участниците в тях,се разследват !

   Какво ще направят раследващите и правораздавателите, също не е от компетенциите и правомощията на ГЕРБ и Борисов !

   Правораздаването е независима система !

  2. 2019.12.02 | 06:06

   Ти си идиот либерал който дори не знае дефиницята на фашизъм. Разстреляй се аутист!

 8. 2019.12.02 | 00:10

  Ха сега да върне заплатите дето е взимал,да каже с кого е делил и кой го е покривал.Този е скътал доста пари,може Марковски да се заеме

  1. 2019.12.02 | 06:04

   Какъв Марковски ?

   Той ли е доайена на разследваща журналистика ?

 9. 2019.12.01 | 22:45

  Ne gi jalete kogato gi biyat.

  1. 2019.12.02 | 00:12

   Тези дето бият са същите боклуци,щом не спазват закона.

 10. 2019.12.01 | 23:29

  В Пловдив, в болницата "Свети Георги", поставиха диагноза на майка ми инсулт и едва не я убиха. Преместиха я в София и се оказа, че не е прекарала никакъв инсулт, но за малко да я погубят, защото я лекуваха в Пловдив като човек, прекарал инсулт. За да източат здравната каса. В София лекарят й в Токуда каза, че ако и на него му изпишат всичките тези лекарства, които пиеше тя, и той ще се чувства толкова зле, макар да е здрав и едър мъж и два пъти по-млад. Спря й всичко и тя се оправи. Изследваниятажв Токуда показаха, че няма никакъв инсулт. В пловдивската болница просто източваха касата

 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Какво мислите за лекарите и медицинските сестри, които напуснаха заради страх от COVID-19?

Какво мислите за лекарите и медицинските сестри, които напуснаха заради страх от COVID-19?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.