В Александровска болница спасиха живота на млада жена с исхемичен мозъчен инсулт

Жена на 31 години от Монтана постъпва в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“ с оплаквания от силна болка в лявата половина на главата и лявото око, продължаващи повече от 10 дни.

В родното ѝ място е консултирана от стоматолог и УНГ-специалист за изключване на синузит, а после постъпва в неврологичното отделение на монтанската болница със съмнение за възпален черепно-мозъчен нерв. Пет дни по-късно се развива изразена слабост в десните крайници (десностранна хемипареза), която прогресира до пълна невъзможност да ги движи. Насочена е към Клиника по нервни болести на УМБАЛ ''Александровска'' за диагностично уточняване и лечение. Направените образни изследвания (компютърна томография и магнитно-резонансна томография) доказали изолирана дисекация (сцепване) на лява вътрешна каротидна (сънна) артерия в черепната кухина.

Две бъбречни трансплантации са извършени в Александровска болница

Пациентката е преведена спешно в Клиниката по кардиология, където интервенционалното лечение на инсулта е рутинна практика. Началникът на клиниката доц. Добрин Василев извършва ангиопластика на артерията с имплантация на два съдоразширяващи стента. Интервенцията протича без усложения, а веднага след процедурата се наблюдава обратно развитие на симптоматиката.

Доц. Василев уточни, че дисекцията на артерията в мозъка е била с дължина 6 см., но за щастие съдът е издържал напрежението на кръвотока и не се е стигнало до мозъчен кръвоизлив. Веднага след поставянето на стентовете жената раздвижила ръката си още по време на интервенцията. Благодарение на перфектната координация между двете клиники (неврологична и кардиологична), бързата и адекватна реакция на специалистите, пациентката е избегнала мозъчно-съдов инцидент, стабилизирана е и движи добре двата десни крайника. За пълното ѝ оздравяване се провежда слединсултна рехабилитационна програма.

Коментари

 1. 2019.12.01 | 22:57

  бмжг

 2. 2019.11.30 | 22:21

  Ето това са добри лекари, не като онзи дето слагал стендове наляво и надясно ....

 3. 2019.11.30 | 05:52

  Браво, спасители на човешкия живот , талантливи и всеотдайни лекари!

 4. 2019.11.29 | 23:52

  Блогадарим ви ,че ви има на целия екип !

 5. 2019.11.29 | 23:44

  Браво на лекарите бъдете живи и здрави да помагате на хората,а на пациентката бързо оздравяване

 6. 2019.11.29 | 22:41

  Отлична работа, движи си отново крайниците, а за радост на лекарите смуче и биберона.
  Това в кръга на шегата, бързо да оздравява.

 7. 2019.11.29 | 22:26

  Как да кажеш лошо за перфектната свършена дабра работа.Доц Павлин Василев трябва да бъде почитен гражданин на Столицата .

 8. 2019.11.29 | 21:19

  Поклон пред тези герои - лекарите истински професионалисти.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Болници

още

Анкета

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Избрано от Интернет