Иван Кокалов, КНСБ: Младите здравни служители напускат България заради стреса

Психоклиматът на работното място на здравните служители често не е добър и това е сред причините младите лекари да напускат страната и да търсят реализация в чужбина.

Това са само част от изводите от националното проучване за отсъствието от работа заради психосоциални рискове в сектор "Здравеопазване", направено от КНСБ. То е направено в периода 1 май - 30 октомври. В него са взели участие 53 лечебни заведения, 1245 анкетирани, сред които 408 лекари и 138 санитари.

"Недостатъчното финансиране и липсата на персонал е изключително стресогенен фактор. Защото липсата на удовлетворение от това, което правиш, и липсата на признание са изключително стресогенни", заяви в сутрешния блок на БНТ д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ.

Начинът на управление на самите дейности и отношенията между персонала са друг фактор.

"Това, което и мен ме учуди, е че един огромен процент - над 60% казват, че като следствие на тези стресогени и организация на работата, страдат от мускулно-скелетни заболявания. Казвам го, защото следващите три години Европейската фондация Билбао (при безопасност и здраве при работа) е определила за борба срещу мускулно-скелетните заболявания", допълни д-р Кокалов.

"Постоянното говорене за реформа, липсата на яснота - на къде ще се върви, как ще се върви, са също много стресиращи. Системата е консервативна и тя трябва да се планира постоянно - и разходи и дейност. И когато постоянно ви стресират, че натам ще се върви, това ще се финансира (това важи и за работодателя), реформата става стресогенен фактор за всички", коментира д-р Кокалов.

Коментари

  1. 2019.11.07 | 11:52

    Стреса е най-малкия проблем за здравеопазването.Той е съпътстващ професията.Проблема е в кадровата политика на държавата.Скоро няма да има лекари в първичните звена ,като Лични лекари,така и специалисти .Не говоря за тесните специалити и изобщо.Говори се само за пари те са важни,но когато няма кадри не вършат работа.Един правоспособен лекар става за 10-12г.След толкова години само ЛЛ ще са на половина за другите структури няма да е по-добро положението.Това засяга Националната сигурност.Явно на Държавата й е все едно за хората,за селата и малките населени места.Хората ще бъдат натоварени с допълнителни разходо за да намерят мед.помощ.Това ще породи още корупция и негетивизъм към нас.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Болници

още

Анкета

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Избрано от Интернет