Не получавайте инсулт, ако сте жител на Видин, Враца, Монтана, Сливен и Ямбол - няма болница, която да ви лекува

Във Видин, Враца, Монтана, Сливен и Ямбол засега няма нито една болница, която да има готовност да лекува адекватно инсулт. Това каза пред журналисти акад. Иван Миланов, директор на Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св.Наум".

Лечението на инсулт се прилага сравнително от скоро и все още не се практикува във всички болници, посочи още акад. Миланов. По думите му адекватното лечение се прилага в 37 болници, включително и в 4 центъра за лечение на инсулт и то включва инжектиране на определен медикамент, който разрежда кръвта. Медикаментът трябва да се приложи до 4 часа след появата на инсулт. Центровете за лечение на инсулт са в столичните болници "Св.Анна" и "Пирогов", в "Св. Георги" - Пловдив и в "Св.Марина" - Варна.

Исхемичният инсулт възниква , когато притокът на кръв към мозъка е блокиран от тромб или стеснени кръвоносни съдове, а хеморагичният инсулт - при разкъсване на кръвоносен съд, обясни проф. Миланов. Симптомите на инсулт са нарушена реч, увиснал устен ъгъл, отпадналост на крак или ръка.

Имаме сериозен проблем с артериалната хипертония и притеснителна тенденцията за неглижиране на заболяването, отбеляза проф. Арман Постаджиян, началник на Отделението по кардиология към столичната болница "Св.Анна". Най-сложен е контролът при 40-годишните, тъй като не им се вярва, че страдат от хипертония.

По думите на лекаря хората неглижират и профилактичните прегледи. От инсулт са застрашени и хора с ниски стойности на кръвното налягане, подчерта лекарят. Ако има и промени в кръвоносните съдове, въпреки ниските стойности на кръвното налягане, би могло да се получи инсулт, допълни още проф. Постаджиян. От първото настъпване на симптомите трябва да се търси медицинска помощ, посъветва специалистът.

Смъртността от исхемичен инсулт в България е 4 пъти по-висока от тази в Германия, като през 2015 год. в страната ни смъртните случаи са били 154 на 100 хиляди души, а в Германия - 38 на 100 хиляди, посочи акад. Миланов, цитирайки данни от доклад на Световната здравна организация. Страната ни е на водеща позиция в Европа по брой на инсултите и на инвалидизираните пациенти.

По думите му пациентите не се отнасят достатъчно сериозно към стойностите на кръвното си налягане, което е един от основните фактори за поява на инсулт.

Проф. Миланов допълни, че другите рискови фактори са предсърдно мъждене, висок холестерол, висока стойност на кръвната захар, диабет, прекомерен прием на солена и мазна храна, тютюнопушене, ниска физическа активност и стрес.

Коментари

 1. 2019.11.01 | 08:00

  В Ямбол има цяла кардиологична клиника... ако там не могат да лекуват инсулт...

 2. 2019.10.30 | 19:45

  Пълна глупост. Точно днес правим тромболиза на болен с ИМИ. А я да каже в КИЛНБ на 4ти км колко тромболизи е направил като толко знае. Явно и в София не навсякъде може да се помогне.

 3. 2019.10.30 | 17:13

  След 10 години управление на Борисов .

 4. 2019.10.30 | 14:16

  В св. Анна (Окръжна болница) след инсулт те изкарват с краката напред. Горчив опит!

 5. 2019.10.30 | 13:16

  Така е в бастиона на БСП. Червените старци получиха това, за което гласуваха.

  1. 2019.10.30 | 13:33

   Кой те излъга, че съм за ГРАБ? Тя е втората БКП освен БСП, но при БСП мизерията е гарантирана и абсолютна. Да ги лекуват Маркс, Енгелс, Сталин, Ленин и дрогарката Нинова.

  2. 2019.10.30 | 13:28

   Глупако, а не смяташ ли, че точно за това гласуват срещу управляващата организирана престъпна група - защото тотално бяха пренебрегнати тези райони , за сметка на така или иначе развитите София, Пловдив, Ст. Загора, Бургас и Варна?!!!! Вместо усилията и парите да се насочат натам, за да се подпомогне развитието им, и да настигнат проспериращите региони, те бяха тотално забравени от властта. Съвсем нормално е да има протестен вот срещу ГРОБ!!!!!!!!!!!

 6. 2019.10.30 | 13:27

  Но ако живеете в София, Варна, Бургас или Пловдив, не се притеснявайте да получите инфаркт, там има кой да ви лекува. Не знам как ви наемат на работа, толкова сте семпли и неграмотни, че е обидно.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Болници

още

Анкета

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Избрано от Интернет