12 топ хирурзи от света ще споделят опита си в България

  • 24 септември 2019 10:18

  • 620
  • 0
12 топ хирурзи от света ще споделят опита си в България
© pixabay

За първи път в България се събират топ хирурзи от САЩ, Европа и Азия на научен форум за използване на роботите в медицината. Това заяви ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Славчо Томов, предаде БТА.

Той уточни, че страната ни от 26 септември до събота е домакин на ХI Европейски конгрес по роботизирана хирургия. Събитието ще се състои в София и е организирано от МУ - Плевен.

Домакинството е спечелено от екипа на чл.- кор. проф. д-р Григор Горчев в Париж. За първи път в историята на тези форуми, в България ще бъде извършена 3D демонстрация на робот-асистирана операция на живо и ХАЙФУ ултразвукова хирургия, също на живо, посочи проф. Томов.

За първи път в София ще се проведе Европейски конгрес по роботизирана хирургия. По време на форума МУ - Плевен ще реализира специална демонстрация на "3D Хирургия на живо". Уникалното излъчване ще се реализира с обучителна цел по европейски проект, по който в Плевен бе изграден Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия. Авангардното начинание е финансирано от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

В рамките на конгреса по роботизирана хирургия в София ще бъдат представени две операции на живо, излъчвани в 3D формат. Те ще се състоят в Плевен, но ще се наблюдават от участниците в София. Едната ще бъде робот-асистирана операция, която ще извърши екипът на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев. Той е подготвил за операцията четири жени, от които една ще има шанс да бъде оперирана в рамките на конгреса.

Професор Горчев посочи, че досега в 11-годишната практика на своя екип има 1000 операции на жени, от които голяма част са били на рак на шийката на матката. Втората операция, която ще бъде предавана на живо от Плевен в София ще бъде фокусирана ултразвукова хирургия на живо чрез прилагане на ХАЙФУ технологията от екипа на доц. д-р Добромир Димитров.

Университетът в Плевен спечели домакинството на европейския конгрес по роботизирана хирургия преди четири години в Париж, Франция, след сложна конкурсна процедура, припомни проф. Горчев. Проф. Славчо Томов - Ректор на МУ-Плевен, член за втори мандат на Съвета на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия /SERGS/, е председател на научния комитет на форума. Проф.Горчев - Почетен ректор на МУ-Плевен, е президент на конгреса в България. Европейският форум по роботика се провежда под мотото "Отвъд границите". То носи послание за разширяване на асоциацията с млади специалисти от Източна Европа, които в бъдеще да прилагат високите технологии и новите хирургични методи в обучението и клиничната практика.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
620 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини