Хирурзи от ВМА и Швейцария учат ортопеди от цяла България

17 май 2019 11:20

Хирурзи от ВМА и Швейцария учат ортопеди от цяла България
© Пресцентър ВМА
494 0

30 хирурзи от цяла България се включиха в еднодневния курс по тазобедрено ендопротезиране, който се проведе във Военномедицинска академия, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Екипът на професор Неделчо Цачев от Катедра "Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия" и водещият хирург - ортопед от Швейцария д-р Александър Метцдорф извършиха две оперативни интервенции по тотална смяна на тазобедрената става.

За трета поредна година водещ специалист от чужбина участва в нашия курс. И в двата случая имплантирахме тазобедренна ендопротеза с витамин Е, обясни професор Неделчо Цачев – ръководител на Катедра "Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия".

По думите му, този модел капсула е сравнително нов. Едва от две години се използва от колегите му в Швейцария, Австрия и Германия. Във ВМА се прилага от една година.

Очакванията от този модел капсула са за подобряване на резултатите по отношение на издръжливостта, защото тази протеза издържа по-големи физически натоварвания и има по-малки износвания във времето, коментира още професор Цачев.

Той изтъкна, че оперативните интервенции бяха наблюдавани на живо от специалисти от университетските болници в цяла България, които се включиха в традиционния курс: "По този начин, ние във ВМА, даваме възможност на колегите от страната, вместо да пътуват в чужбина за подобни курсове, да дойдат в нашата база и да се запознаят на място с подобен тип операции", обобщи професор Цачев.

Константин Тодоров
494 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини