Юрист: Болници предлагат пакети за 1500 лв. - с клечки за уши и чехли

  • 11 юни 2019 12:41

  • 1057
  • 4
Юрист: Болници предлагат пакети за 1500 лв. - с клечки за уши и чехли
©

Жена е оперирана, без да е давала съгласие. От болницата дори й искат пари, въпреки че интервенцията се поема от Здравната каса. Поискани й са 1540 лв. за това, че е ползвала т.нар. допълнителен пакет „Комфорт” и избор на екип, за които също липсва съгласие, предава БТВ.

Темата предизвика много коментари в социалните мрежи. Мария Шаркова, която е юрист по медицинско право, обясни, че непрекъснато има проблеми с информираното съгласие при операциите.

„Почти ежеседмично към мен се обръщат пациенти, които под някаква форма са имали проблем”, коментира Шаркова.

Тя допълни и че се неглижира ролята на информираното съгласие, защото се смята, че лекарят е авторитет.

„Естествено, че лекарите знаят по-добре, но пациентите имат своето лично мнение. Ненапразно Европейският съд за правата на човека казва, че трябва да се зачита мнението на пациента, дори да ни се струва глупаво и ирационално. Тялото е наше и ние решаваме какво да правим с него”, обясни юристът.

Когато се лекува без съгласие, всички рискове, които впоследствие могат да се получат, лежат на гърба на лекаря.

Мария Шаркова разказа за фрапиращ случай, при който болница е накарала пациент да плати 2500 лв. за предоперативна консултация от анестезиолог, при условие че това е задължителен елемент.

„Има и различни пакети, които пациентите трябва да плащат. В тях се оказва, че има клечки за уши, чехли за еднократна употреба и други подобни абсурдни неща. Тези пакети стигат до 1500 лв., например”, разказа още Шаркова.

„Част от обяснението на болниците е, че има недостиг във финансиране и по този начин се опитват да го компенсират. Това обаче не трябва да се случва на гърба на пациентите, които се осигуряват”, допълни юристът.

Глобите за нарушаване на икономическите права на пациента са от порядъка на 1000 лв.

„Тоест едно лечебно заведение може да предпочита периодично да си плаща глобата, но да продължава да взима 1500 лв. за клечки за уши. Това е големият проблем”, каза Мария Шаркова.

На горещата линия на Министерството на здравеопазването всеки може да подава сигнал, ако правата му бъдат нарушени.

Последвайте канала на

Novini.bg
1057 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
...

2019.06.11 | 13:18

2

И лекарчетата се оплакват, че ядат кютек от циганите. Варвари в бели престилки.

...

2019.06.13 | 16:36

4

Мунчо, прочети поне заглавието и се засрами.

Мунчо

2019.06.12 | 09:16

3

Глупако,за тази ситуация са виновни новите управници,които превърнаха болниците в търговски дружества.Превърнаха здравето в стока.Превърнаха част от лекарите в мошеници,и направиха така,че хората да гледат на лекарите,като престъпници.А,за теб препоръчвам,освежителен цигански кьотек.

стефанов

2019.06.11 | 13:18

1

Ако констатирате факт, че някое лице с медицинско училище ви иска пари не се притеснявайте .....Просто му скъсете живота....Има начини много.
В тая каста над 85 % ВЪРШАТ ЕЛЕМЕНТАРЕН ТИП ДЕЙНОСТИ... Как да убедиш едни непрокоплали персони че преглед НЕ СЕ ПРАВИ ОТ доктор - то бъкано с техника отвсякъде...Принтера му отпечатва резултата - ако не може да го прочете - вън от системата.
Не се поддавайте на такива безобразия - има много начини за въздействие.
В БГ има над 430 болници - минимум 150 СА ИЗЛИШНИ...
Не пазете доктора а пазете се от ТАКИВА ИЗМАМНИЦИ

Добави коментар

Водещи новини