С карта в болницата ще заявяваме съгласие за донорство, обяви здравният министър

  • 06 юни 2019 14:10

  • 317
  • 0
С карта в болницата ще заявяваме съгласие за донорство, обяви здравният министър
© Булфото (архив)

Пациентите ще получават карта при хоспитализация в болница. В нея те ще заявяват дали са съгласни или не органите им да бъдат използвани за трансплантация, ако изпаднат в мозъчна смърт. Това съобщи министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през по време на изслушването му в Народното събрание.

Той добави, че тя е част от кампанията, която ще стартира скоро и ще е под мотото: „Да за живот“ и ще продължи до 2030 година.

„Тази карта няма юридическа стойност, обаче това е едно взимане на решение докато човек е жив дали иска да бъде донор или не. Тя ще послужи само на близките и семейството на този, който е изявил своята воля. Когато той изпадне в ситуация на мозъчна смърт, неговите роднини и близки да вземат мотивирано решение“, поясни министър Ананиев.

По думите на здравния министър 33 лечебни заведения у нас имат удостоверения за поддържане на донори в мозъчна смърт, а 7 болници могат да правят трансплантация на органи. Въпреки това през миналата година у нас са направени едва 16 трансплантация от трупни донори. „Надявам се до края на 2020 г. да бъде направена първата белодробна трансплантация у нас, след периода на обучение на нашите специалисти в чужбина“, каза още министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през и посочи, че при първите такива трансплантации ще бъдат привлечени и специалисти от чужбина с дългогодишен и доказан опит.

Министърът припомни, че през януари беше подписано споразумение за квалификация и обучение на български хирурзи за белодробната трансплантация. Документът е между нашата страна и престижна Виенска клиника. Предстои споразумението ще бъде разгледано от консултативния комитет по гръдна хирургия на "Евротрансплант" и от борда на организацията през октомври 2019 година.

Министър Ананиев съобщи още, че от началото на годината са направени прегледи и изследвания на двама български граждани във Виена, които се нуждаят от такива трансплантации. Предстои да бъдат проучени възможностите и за евентуално сътрудничество с пулмологична клиника в Хановер. От месец май новата Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, в коя се сля бившата Изпълнителан агенция по трансплантации е подписала споразумение за сътрудничество с портал за бърза обмяна на информация, когато има излишък на органи. От 2015 до 2017 г. чрез този портал са били предложени 380 органи за трансплантации.

Министър Ананиев оцени броя на донорите и извършените трансплантации в България като стабилно. „Статистиката показва, че в страни, като о Австрия, Италия, Унгария и Швеция имат от 16 до 25 броя донори на 1 млн. население, през 2018 г. у нас те са били само 16, което се равнява на 2,28 донора на 1 млн. население. С ниско ниво, близо до нашето са Румъния, Кипър и Гърция. Това се дължи на отказът на близките за използване на органите на техните покойници за присаждане на нуждаещи се“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
317 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини