Трансплантациите и донорите у нас намаляват

  • 18 октомври 2018 20:44

  • 29176
  • 1
Трансплантациите и донорите у нас намаляват
© Pixabay

Спад на трансплантациите и донорските ситуации у нас. От началото на 2018 г. досега нов орган са получили най-малко българи в сравнение с последните 4 години. В същото време държавата обмисля спешни мерки за насърчаване на донорството. Сред тях е облекчаване на процедурите и намаляване на бюрокрацията. 

“Говорим за реална оценка на състоянието към настоящия момент и следене на заболяването. На база на динамиката човек може да е спешно нуждаещ се, но невъзможно да бъде направена. Трябва да знаем за кои пациенти да бъдат насочени усилията“, коментира пред Нова телевизия заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

И докато опитите за сключване на договор с чужди клиники продължават, държавата ще работи за насърчване на донорството.

,,Искаме в момента във всяка една болница, която е база и работи в тази посока, да има много строга организация, сега скърцат нещата, ефектът е видим. 11 донора от началото на годината до момента“, допълни Пенков.

За сравнение през 2014 г. донорските ситуации са били 22. През същата година е имало и най-много трансплантации в България.

Последвайте канала на

Владимир Василев
29176 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ha

2018.10.18 | 21:23

1
докато такива недоразумения и отявлени негодници като Пенков и Начева са неизменно в управлението на здравеопазването ни, няма да станем свидетели на нещо добро!!!

Добави коментар

Водещи новини