УМБАЛ „Света Екатерина“ ще бъде домакин на европейската седмица на донорството

  • 12 октомври 2018 15:29

  • 570
  • 0
УМБАЛ „Света Екатерина“ ще бъде домакин на европейската седмица на донорството
©

УМБАЛ „Света Екатерина“ ще бъде домакин на европейската седмица на донорството. Това съобщиха от пресцентъра на заведението.

В понеделник, 15 октомври от 11.00 ч. в Аула „Максима“ на УМБАЛ „Света Екатерина“ ще бъде официалното откриване на Европейската седмица на донорството по инициатива на Изпълнителната агенция по трансплантация и съвместно с пациентски организации, партньори и приятели.

Кампанията ще протече под надслова „Частица от теб може да бъде за някого целият свят!”, като по този начин ще се изрази почит към паметта на донорите и благодарност към техните близки. УМБАЛ „Св.Екатерина“ е първата болница в Югоизточна Европа, в която се въвежда присаждането на сърце още през далечната 1986 г. За 32 години високоспециализираните й екипи са извършили общо 60 трансплантации.

По-ниският брой трансплантации се дължи на по-ниския брой донорски ситуации у нас – средно около 8-10 на година, от които само четири до шест с донори, подходящи за сърдечна трансплантация. Въпреки прилагането на система за механична циркулаторна поддръжка на сърцето част от пациентите не могат да дочакат животоспасяващата за тях трансплантация.

Докато някога сме били пионерите в прилагането на сърдечните трансплантации на Балканите, то днес въпреки усилията на лекарите и съответните структури от Министерството на здравеопазването, сериозно изоставаме от съседните страни и трансплантационната ни програма функционира на все по-ниски обороти.

Последвайте канала на

Нора Виткова
570 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини