Глобяват ни, ако откажем профилактичен преглед?

  • 01 октомври 2018 20:25

  • 12155
  • 3
Глобяват ни, ако откажем профилактичен преглед?
© Pixabay

Обсъждат въвеждане на нова санкция за хората, които не ходят на профилактичен преглед. Идеята е част от предложенията за промени в осигурителния модел.

В момента профилактичните прегледи също са задължителни, но глобен пациент няма. Здравният министър предлага освен тази глоба, хората, които пропускат прегледа, да имат по-висока здравна вноска, както и да плащат повече за някои дейности.

Според пациентите по-висока здравна вноска за хората, които не ходят на профилактичен преглед, е мярка, която няма да проработи.

„Със санкция нещата не работят. Профилактичните прегледи ще добият интерес  към гражданското общество в момента, в който се изпълнят с добро съдържание”, коментира пред bTV д-р Атанас Пелтеков, общопрактикуващ лекар.

В момента Касата плаща различни профилактични дейности за деца, пълнолетни, бременни. Средставата, които е изплатила за 2017-та са малко над 56 млн. лв.

От здравното ведомство заявиха, че допълнителни средства в извънболничната помощ ще се дават срещу ефективност на лечението и конкретни резултати, а не срещу отчетен преглед и записан пациент.

Доплащането за преглед, което и сега хората правят, ще се запази. Под въпрос е дали и как застрахователите ще покриват дейности от извънболничната помощ. Реформата предвижда да се заделят повече пари за дейности, свързани с долекуване и продължително лечение.

Последвайте канала на

Владимир Василев
12155 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Erg

2018.11.03 | 11:38

3
Като иска касата хората да идват на преглед защо не почне да плаща на хората които се преглеждат по 20 лева на преглед например и проблема ще се реши много бързо
баща ти

2018.10.02 | 02:13

2
аз съм безсмъртен и на лекар не ми трябва да ходя
Boiko_Borisov

2018.10.01 | 20:57

1
моя личен не само не ме търси за профилактика,ами все няма направления.така че да ви е.а мамата педали мръсни...

Добави коментар

Водещи новини