Ако сте непушачи - бъдете настоятелни в спазването на мерките за контрол на пушенето

  • 31 май 2017 15:11

  • 7619
  • 1
Ако сте непушачи - бъдете настоятелни в спазването на мерките за контрол на пушенето
© Gettyimages

Ако сте непушачи - бъдете настоятелни в спазването на мерките за контрол на пушенето. Ако сте пушачи - направете първата стъпка за отказване от тютюна сега, не отлагайте. Имайте предвид, че за да се изчистят вашите бели дробове от тютюна, са необходими години, тези съвети отправят към пушачите и непушачите лекарите от Българското дружество по белодробни болести за Световния ден без тютюнев дим.

31 май е обявен от Световната здравна организация (СЗО) за Световен ден без тютюнев дим. Всяка година от 1988 г. насам на този ден медици от цял свят се включват в кампаниите за намаляване на тютюнопушенето. Тази година мотото на кампанията е "Тютюнът - заплаха за развитието".

"Тютюнът заплашва всички ни", казва генералният директор на СЗО Д-р Маргарет Чан. По думите й "тютюнът изостря бедността, намалява икономическата производителност, допринася за лошия хранителен избор на домакинствата и замърсява вътрешния въздух". В доклада на СЗО.

"Тютюнът и въздействието му върху околната среда" се посочват смущаващи факти за въздействието на този продукт върху природата. Тютюневите отпадъци съдържат над 7000 токсични химикали, които отравят околната среда. Емисиите на тютюнев дим замърсяват околната среда с хиляди тонове канцерогени, с токсични вещества и с парникови газове. Това са и най-многобройният тип отпадъци в световен мащаб. Цигарените угарки представляват 30-40 процента от всички елементи, събрани при почистване на бреговете на реките и на градовете.

Тютюнът застрашава живота на жените и на децата, както и поминъка на населението и е свързан пряко с бедността. Около 860 милиона възрастни пушачи живеят в страни с ниски и средни доходи. Много проучвания показват, че в най-бедните домакинства разходите за тютюневи изделия често представляват повече от 10 процента от общите разходи на домакинствата и им остават по-малко пари за храна, за образование и здравеопазване.

Според доклада на СЗО 60 -70 процента от работниците в тютюневата промишленост са жени, които са в тесен контакт с опасни химикали. Тютюнопушенето е и фактор за 16 процента от всички незаразни заболявания. Затова СЗО смята, че данъчното облагане може да бъде мощен инструмент за контрол на тютюна. Правителствата събират годишно приходи от акцизи в размер на приблизително 270 милиарда долара, но това може да се увеличи с над 50 процента, генерирайки допълнително 141 милиарда щатски долара - чрез увеличаване на данъците върху цигарите с едва 0,80 долара на пакет във всички страни.

Мерките за действие са посочени в Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюнопушенето, която цели до 2030 г. да се намали с 1/3 преждевременната смърт от незаразни болести, включително от сърдечни и белодробни заболявания, от рак и диабет, за които употребата на тютюна е ключов рисков фактор, посочват пулмолозите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7619 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
зяпаща

2017.06.01 | 07:50

1
Има ли ОЩЕ нещо, с което да се погрижите за живота и КПД-то на бедните? Нали основно те пушат - направете го - Сега - гръмнете се!

Добави коментар

Водещи новини