Ваучер за секцио – върхът на вулгаризиране на медицината, заяви д-р Стефан Константинов

  • 17 март 2017 09:23

  • 21256
  • 1
Ваучер за секцио – върхът на вулгаризиране на медицината, заяви д-р Стефан Константинов
©

Продаването на ваучери за цезарово сечение по желание е „капката, която преля чашата в това вулгаризиране на медицината и превръщането ѝ в амбулантна търговия. Тази оферта нарушава поне един закон и една наредба", съобщи в студиото д-р Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование, бивш министър на здравеопазването, в ефира на БТВ.

Той уточни, че по Закона за здравето медицинските специалисти и лечебните заведения не може да използват търговска реклама за своята дейност. Освен това се рекламира процедура, която също няма законово основание, тъй като в медицинския стандарт не съществува секцио по желание. "Не може сам да пожелаеш секцио. Дискусията дали жената да може да избира такава операция е отдавна. Имаше такъв медицински стандарт – за около пет месеца през 2014 г.", посочи той.

Според него цезаровото сечение е тежка коремна операция и в никакъв случай не трябва да се прилага по желание, а само при медицинска необходимост. В сравнение с минали години ражданията с цезарово сечение нарастват по неговите данни. "Нашите жени не са много по-болни и децата не се раждат по-здрави. Ясно е, че една значителна част, поне половината и повече, от тези операции се правят без медицински показания. Не казвам „по желание“, защото това е много относителен термин. В крайна сметка, пациентът, за да пожелае нещо, той трябва да е информиран. Ако получи добрата информация, ще се замисли какво точно да иска. Такива реклами работят в посока да индуцират хората да желаят нещо, което може да увреди здравето им", предупреди той. "Цезаровото сечение може да спаси и жената, и бебето, но ако се прави без индикация, може да им коства и живота", каза Константинов.

Според думите му в момента има бум на този тип раждания. "Сега обаче има епидемия от цезарови сечения. От началото на годината до средата на март 46% от ражданията у нас са със секцио. За София процентът е 55. През 2012 г. 36% от ражданията са били с операция. За сравнение във Финландия процентът е 16, във Франция – 21, а за целия Европейски съюз – 27", отчете Константинов.

Повод за изнесените данни стана случаят със сайт за колективно пазаруване, който предлага ваучер за по-евтино цезарово сечение. Ваучерът струва 100 лв., а на място в болницата се искало от родилката да заплати само 450 лв. Ваучерът пристига по електронната поща. От болницата отрекоха да имат нещо общо с офертата и призоваха агенция "Медицински одит" да започне проверка.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
21256 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.03.17 | 20:01

1
След седесарския преврат така е модерно.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини