Отпада изискването за брой легла в болниците

  • 24 ноември 2011 09:38

  • 624
  • 0
Отпада изискването за брой легла в болниците
©

Изискването за брой легла в диспансерите, многопрофилните и специализираните болници да отпадне, реши Върховният административен съд.

Според наредба на здравното министерство минимумът легла беше определен съответно на 60 и 30. В мотивите си обаче съдът посочва, че така се ограничава възможността за дейност на лечебните заведения.

За достигане на определения минимален брой са необходими не само допълнителни финансови средства, но и сгради, както и хора. Това означава, че се регулира административно стопанската дейност, което е в разрез със Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, посочват магистратите.

Наредбата определяше някои лечебници в малки населени места да бъдат закрити, ако не успеят да поддържат минимален брой легла и да осигурят лекари за тях. Тя трябваше да влезе в сила от 31 октомври 2010 г., но здравният министър Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование даде една година гратисен период за изпълнение на изискванията й, пише "Монитор".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
624 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини