Москов: Няма да има съкращаване на болнични легла

  • 15 февруари 2016 14:04

  • 2028
  • 0
Москов: Няма да има съкращаване на болнични легла
© Булфото (архив)

С прилагането на новата Национална здравна карта няма да има съкращаване на болнични легла, а изчистване на системата от кухите структури.

Това каза в Пловдив министърът на здравеопазването Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва след среща с директори и представители на общински, държавни и частни болници от региона, предаде БТА. По думите му всички са получили отговори на въпроси, свързани с методологията за изграждането на Националната здравна карта, която според него "гарантира, че всяка една нужда, доказана на исторически принцип, ще има договорен партньор в лицето на касата и в лицето на мощностите в пловдивското здравеопазване". Като пример той посочи Комплексния онкологичен център в Пловдив, където има налични 315 легла, през последните три години от тях са използвани 128, а по здравната карта са заложени 280.

Картата е обръщане на медицината и медицинските инфраструктури към реално изследваните потребности на пациентите, няма рязане, няма съкращение и от нея не произтича намаляване на финансирането на болниците, коментира министър Москов. Запитан как ще коментира вота на недоверие, чиято тема е здравеопазването, Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва заяви, че е готов в сряда да отговаря на всички зададени му смислени въпроси. Един от основните аргументи на опозицията е за промените в здравеопазването, които ограничават достъпа на пациентите до здравеопазването, посочи той и добави, че според разчетите най-големият проблем за хората е в доболничната помощ.

Единствените притеснения за министър Москов идват от "политическото говорене, желанието за политическото позициониране заради президентските избори или да се види кой най-активно говори, коя е най-голямата опозиция". Говоренето, по думите на здравния министър не трябва да води до страхове у хората. Според Москов "слуховете идват от политически говорители, които всъщност са политическо крило на икономическите лобита, които досега правеха така, че парите в касата се харчеха по начин, различен от този, който сега казваме".
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2028 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини