Готвят протести за защита на берковската болница

  • 04 февруари 2016 12:33

  • 2163
  • 5
Готвят протести за защита на берковската болница
© Булфото/Архив

Общинският съвет в Берковица и кметът инж. Милчо Доцов с декларация до всички институции и министерства се обявиха против нормативните промени в Наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК. Това застрашава дейността на болницата в Берковица. Промените ще доведат до намаляване на клиничните пътеки, нисък краен резултат за медицинското заведение, а пациентите от малките населени места няма да имат възможностза ежедневно да пътуват до областния център Монтана.

Готови сме с всички законови средства- протести да браним болницата на Берковица, заяви кметът Милчо Доцов. Той припомни, че за последните 12 години общината е инвестирала 4 милиона лева в лечебницата.Болницата фигурира в здравната карта с 60 легла. Оборотът й за година е 1 милион и 100 хиляди лева. Според промените болниците, които са на 60 км от по- големи клиники следва да намалят обема на дейността си.

"Не бива картината на болничните заведения от Европа да се пренася у нас и да вървим към монополизация. Ако там в двора на едно семейство има два мерцедеса и болният веднага може да се откара до по- далечна болница в нашето балканско градче не е така, понякога нямат дори и едно магаре", категоричен е градоначалникът.

Това според него е дискриминация спрямо живеещите в малките населени места и опит да се убие общинското здравеопазване. Промените са и в противоречие с усилията, които полага община Берковица за подобряване, модернизиране и развитие на здравеопазването. Факт са и конкретните действия за ново медицинско оборудване на болницата и медицинския център, подобряване на условията за пациентите и работещите. В момента кметската управа кандидатсва по проект по трансгранично сътрудничество със Сърбия за 1,5 милиона лева. Декларацията ще бъде изпратена до министъра на здравеопазването, НСОРБ, омбудсмана, комисията по здравеопазване към НС, областния управител и директора на РЗИ-Монтана.

Последвайте канала на

2163 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2016.02.07 | 19:12

5
РЕФОРМИ ТИП "'МОСКОВ"' .
Загрижена

2016.02.06 | 21:42

4
Това е безобразие, да се закриват болници. Хората в малките населени места ще останат без здравна помощ. Нека дясното правителство на г-н Борисов да помисли преди да съсипе съвсем държавата.

2016.02.04 | 15:34

3
Moskov-van gadnik

2016.02.04 | 15:34

2
zdravniq ministar da si xvani bagajeca i da varvi tam ot kadeto e do6al-nenormalnik

2016.02.04 | 15:33

1
Ако е като тази в Мездра , по-добре да я закриват !

Добави коментар

Водещи новини