Как да се предпазим от мъглите и предстоящите грипни вълни (видео)

  • 29 декември 2015 13:26

  • 4045
  • 0
Как да се предпазим от мъглите и предстоящите грипни вълни (видео)
© Getty Images/Guliver

Близо две седмици София бе потопена от мъгли. Това предразполага към различен вид заболявания, както и да се обострят проблемите при хора с хронични заболявания.

За това как трябва да се предпазим от мъгла, за предстоящата грипна вълна и кога да потърсим лекарска помощ, разказа пред екипа на novini.bg д-р Сашка Георгиева.

Нейният съвет е да намалим разходките в мъгливите дни, да търсим високи места, където слънцето успява да пробие, за да дишаме чист въздух. Основното при мъглите е, че те задържат вредни прахови частици, които причиняват дразнене на горните дихателни пътища – ларингит и фарингит. По принцип д-р Георгиева препоръчва на майките да не излизат по време на вятър, но в тези дни е по-добре да духа вятър, за да раздвижва застоялия въздух.

Д-р Сашка Георгиева предупреди, че към края на месец януари се очаква грипна вълна, която този сезон закъснява. Ще бъдем поразени от щама на свинския грип, като тя препоръча всеки, който усети, че се разболява да потърси лекарска помощ и да си остане вкъщи. Тя напомни, че едно от най-добрите средства за борба с вирусите са противогрипните ваксини. Ако обаче сме резервирани към ваксините и тяхното действие, хубаво е да се приемат имуностимулиращи препарати и витамини. Като специалист с дългогодишна практика тя препоръчва да се изчака около 24 часа преди да се премине към антбиотично лечение.

Д-р Георгиева посъветва всички да обръщат повече внимание на имунитета си през цялата година като се храним правилно, избягваме стреса, спим по около 8 часа и страним от масовите събирания. Съветът й е да избягваме контактите си с кихащи и кашлящи хора, тъй като вирусите се предават по въздушно-капков път.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4045 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини