Мерят костната плътност във Велико Търново

  • 13 октомври 2015 09:46

  • 2235
  • 0
Мерят костната плътност във Велико Търново
©

Октомври месец е посветен на борбата с остеопорозата. По този повод в страната се провежда информационна и скринингова кампания за запознаване с личните рискови фактори и ранна профилактика на остеопорозата.

В рамките на тази кампания със съдействието на Община Велико Търново на 14 октомври от 10:00 до 14:00 часа в Клуб на пенсионера и инвалида "Втора младост" на ул. "Възрожденска" 12 ще се проведе информационно събитие „Да запазим костите си здрави!“, на което посетителите ще могат да научат кои са трите важни ключа на правилното хранене при мъже и жени – гаранция за здрави кости през всеки етап от живота, да попълнят тестове за определяне на личните рискови фактори от остеопороза, да се запознаят със здравословните норми на индекса на телесна маса, съдържанието на калций в диетата и двигателната активност, съобщава Дарик.

Предвиждат се и измервания на костна плътност и телесен състав на цена 10,00 лв., с предварително записване на тел. 0884 71 44 39

Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50 г. възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот. Наличието на една фрактура увеличава с 86 % риска от появата на следващи фрактури и при двата пола. При бедрените фрактури смъртността е 20-24 % в рамките на година след фрактурата. Към 2050 г. се очаква броят на бедрените фрактури в света да нарасне с 310 % при мъжете и 240 % при жените.

Информационното събитие „Да запазим костите си здрави!“ е част от глобалната инициатива на Международната фондация по остеопороза, която се провежда в над 200 страни и призива на организаторите в цял свят е посетителите да носят бяла дреха или лента в знак на подкрепа на движението за по-добро здраве на костите.

Мая Йорданова
2235 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини