Д-р Методи Янков: Надлимитната дейност на болниците ще достигне 200 млн. лв.

  • 18 септември 2015 11:10

  • 1871
  • 0
Д-р Методи Янков: Надлимитната дейност на болниците ще достигне 200 млн. лв.
© Getty Images/Guliver

Около 200 милиона лева се очаква да бъде неразплатената дейност за болниците до края на годината, каза в предаването "Преди всички" д-р Методи Янков от Националното сдружение на частните болници.

Сдружения на частни и общински болници, правозащитни и пациентски организации ще поискат отпадане на лимитите за болниците. За целта на кръгла маса днес в София ще бъде изработена декларация, каза още д-р Янков:

"Надявам се всички участници да вземат категорично отношение срещу лимитирането на дейностите, да подкрепим механизъм, при който да има планиране при разходите за дейностите, но те да не завършват с лимит, и второ, аз съм сигурен, че ще се наложи увеличаване на бюджета на касата, той не е само за надлимитните дейности, а и по отношение на медикаментите и дейностите в доболничната помощ. Ще чуете и от колегите от доболничната помощ, там проблемите с финансирането са налице", каза той.

Д-р Методи Янков коментира и информацията след последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, че болниците ще имат в края на 2015 година надлимитна дейност за около 60 милиона лева.

Заради Постановление 57 на Министерски съвет, тази сума няма да им бъде платена. Ще пострадат и болниците, и пациентите, ако не се разплати извръшената дейност, каза още д-р Янков: "Ще пострадат болниците. Тук не става въпрос само за частните болници. Надлимитна дейност имат и много държавни и общински болници. В момента ние се опитваме да лавираме между интересите на пациента и спазването на постановлението. Разбира се, че ще формираме листи на чакащите. На практика, ще трябва да вземеме кредит от банката да покриеме тези липсващи средства".

Последвайте канала на

Десислава Станева
1871 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини