Без договор с НЗОК, ако инвазивни кардиологии изследват здрави хора

  • 16 февруари 2015 07:32

  • 2342
  • 4
Без договор с НЗОК, ако инвазивни кардиологии изследват здрави хора
©

Ако инвазивните кардиологии изследват пациенти със здрави съдове, това ще е един от обективните критерии НЗОК да не сключва договор с тях. Това съобщи пред „Труд“ здравният министър д-р Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва.

Той е категоричен, че подобно действие не означава просто да се вземат едни пари от нашите вноски и да се изхарчат без особен ефект върху състоянието ни, а има риск от увреждане на здравето ни заради чисто комерсиални интереси.

Този и други наболели проблеми ще обсъждат днес водещи наши експерти на форум - „Възможности за по-добро лечение на сърдечносъдовите заболявания“.

Установено е, че всяка пета или точно в 9 от 48-те инвазивни инвазивни клиники у нас изследват пациенти със здрави съдове. 70% от приетите в тях българи са били със здрави и незапушени съдове, но здравната каса е платила за всеки по 400 лева. Данните бяха обявени през септември м. г. след проверка на здравната каса и топ кардиоспециалисти. „Изследването на здрави хора е абсолютно неетично, да не говорим, че всяка процедура носи опасност за пациента“, допълни пред „Труд“ доц. Иво Петров, председател на Българското дружество по ендоваскуларна терапия и началник на Клиниката по кардиология в „Сити Клиник“.

Стандартите в ЕС позволяват в клиниките по инвазивна кардиология да попадат не повече от 30% пациенти с неувредени съдове, а при нас нормата е задмината 2 пъти и половина. За да се избегнат подобни недопустими източвания, в някои държави от ЕС здравните фондове просто не плащат за подобни интервенции. А в Швейцария и Германия се покриват само 30% от така извършените дейности.

Подготвяната картата на високоспециализираните дейности, която подготвя екипът на здравния министър, няма да затваря вече съществуващи лечебни заведения, а занапред ще пресява тези, които ще имат договор с НЗОК. Това ще става на базата на обективни критерии за качество на работата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2342 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.02.17 | 15:55

4
Ako tova pravitelstvo padne,naj-goliama vina shte nosi Moskov,zashtoto ne reformira,a unishtojava zdraveopazvaneto,lishava pacientite ot zdravna pomosht,vkluchitelno i osiguriavashtite se i go prevrashta v pechatnica za pari i stimulirane na korupcia i reket.Menidjmenta vi e nula,kade otidoha dva miliarda ot zdravnata kasa,pacientite li sa vinovni za krajbite,ta varhu tiah da stovarvate tejestta i nakazanieto?
времена и хора

2015.02.17 | 14:56

3
ех цензура ...само прах в очите на хората ...
времена и хора

2015.02.17 | 14:44

2
Измамници организират мамологични прегледи по 20лв в провинцията. С агресивна реклама по местните кабеларки си привличат пациенти. Защо никой не обяснява на възрастните, че прегледа им е безплатен!!!

2015.02.16 | 11:48

1
V Germania ne se plashta,ela da se uverish v tova,predi da govorish!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини