НЗОК ще изплаща изцяло клиничните пътеки на болниците

  • 11 февруари 2015 19:03

  • 1870
  • 0
НЗОК ще изплаща изцяло клиничните пътеки на болниците
©

НЗОК ще изплаща изцяло клиничните пътеки на болниците, дори и ако пациентите напуснат лечебното заведение по свое желание. Това каза днес пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов след среща с Надзорния съвет на НЗОК.

По време на срещата двете страни са съгласували методиката за остойностяване на медицинските дейности. Райчинов припомни, че досега здравната каса не заплащаше клинична пътека, ако болният не остане в лечебното заведение за периода, посочен в нея. Самоволното напускане на болницата от страната на пациента ще бъде удостоверявано с неговия подпис и от дежурния лекар.

Друга промяна, която се въвежда чрез методиката, е, че лекарите ще могат да извършват вторични прегледи в рамките на три месеца от издаването на направлението, а не в рамките на един месец, както е сега. Методиката трябва да се одобри и гласува от Надзорния съвет на НЗОК, да се подпише от съсловната организация и да се одобри от Министерството на здравеопазването, а след това - и от Министерския съвет. След тази процедура трябва да излезе като постановление на МС, посочи Райчинов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1870 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини