Отбелязваме Деня на родилната помощ

  • 21 януари 2015 07:44

  • 1981
  • 0
Отбелязваме Деня на родилната помощ
© Getty Images/Guliver

Днес отбелязваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден, съобщи Дарик.

21 януари ще бъде отбелязан официално в много болници и АГ отделения в страната.

Според д-р Стоимен Иванов, който е началник на клиниката „Майчин риск” в столичната АГ болница „Майчин дом”, проблемът днес е, че АГ-специалистите не обръщат достатъчно внимание на своите пациенти. „Вместо да правим нови центрове с модерна апаратура, можем да върнем женските консултации”, предлага специалистът.

Ако това се случи, тежките бременности ще намалеят. „Аз имам чувството, че повече се залага да се направят центрове. Вярно, с тази модерна апаратура, без това нещо не може. Но важно е да се възстановят тези мрежи на консултациите в цялата страна, а не да правим центрове. Хубаво е, ще ги направим центровете, но нямате представа какво е положението в цялата страна, в малките градове и села. Там трябва да се направят и да се върнат т. нар. женски консултации, откъдето ние да тръгнем, за да няма такива тежки случаи”, коментира д-р Иванов.

Деня на родилната помощ официално ще чества Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом”. Празникът ще започне в 11.00 ч. в аудиторията на университетската болница. По стар български обичай и тази година ще бъде извършен обредът „поливане”.

За седма поредна година в официалната част на празника, отпечатък на ръцете си ще оставят трима достойни за званието „Златни ръце” медици. Призьори са проф. Асен Николов, началник на Родилна клиника и шеф на катедрата по АГ на МФ към МУ - София, проф. Боряна Слънчева, началник на Клиниката по неонатология и национален консултант и Борислава Жекова, главна акушерка на болницата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1981 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини