Глад за акушерки и неонатолози в страната

  • 20 януари 2015 10:49

  • 2116
  • 0
Глад за акушерки и неонатолози в страната
© Булфото Архив

Едва 4800 са акушерките в България и броят им е крайно недостатъчен. Това каза пердседателката на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Милка Василева пред Дарик.

Тя посочи, че младите лекари все по-рядко специализират като акушерки и средната възраст на акушерите в България е 49 години. Професията ни е оценявана, но заради ниското заплащане не е предпочитана или специалистите практикуват на Запад. В България заплатата за един акушер е около 500 лв, а за същата дейност във всяка друга западна държава се заплаща 1500 евро, обясни Василева.

По думите й, макар условията на труд за акушерките да са се подобрили през последните 10 години, има още много какво да се направи от страна на държавата.

Вече е проведена среща със здравното министерство, на която Асоциацията е представила своите предложения за решаване на належащите проблеми в сектора. Един от тях е да се увеличи броят на местата в университета за изучаване на специалността „Акушерство и гинекология“ с поне 150. Очакванията на председателката е, измененията да влезнат в сила от следващата година.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2116 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини