Шефът на "Пирогов": Някой изтри с гумичка 1,5 млрд. лв. за здравеопазване

  • 03 ноември 2013 10:15

  • 2960
  • 5
Шефът на "Пирогов": Някой изтри с гумичка 1,5 млрд. лв. за здравеопазване
©

За момента остава неизвестно дали лекарите ще си получат възнагражденията за октомври. Това каза в интервю за Нова телевизия доц. Стоян Миланов, директор на институт „Пирогов". Според него се е стигнало дотук, защото "някой е изтрил с гумичка над 1,5 милиарда лева средства за здравеопазване".

„Отвори се вратата на хоспитализациите. В момента прагът за хоспитализация е много нисък. Откриваха се болници, без Акт 16, с предварително заложен бюджет, без да имат никаква дейност. Някой отвори вратата. Защо една добре поставена система се претвори в един урод?", попита шефът на „Пирогов".

„За изминалите четири години българските работодатели и служители внасят средногодишно 720 лева. Това са около 2 милиона граждани, които внасят своите осигуровки. Държавата, като втора солидарна страна, осигурява около 4 милиона български граждани, за които внася около 235 лева годишно. За да бъде солидарен моделът, солидарен трябва да бъде входът. Трябва да има средства", каза от своя страна д-р Димитър Димитров, директор на болница „Св. Ана".

Според него притеснителното е, че около 200 000 българи са над средния праг на възможностите, но не желаят да се осигуряват. „Не е важно, че тези хора не внасят осигуровки. По-важното е, че държавата не прави нищо, за да си събере вземанията", заяви проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина".

Попитани как техните болници ще се справят с 80% от парите си до края на годината, специалистите отговориха, че това ще е трудно. „Казах на икономическия директор на „Пирогов" да дойде на работа след четири месеца, защото тогава ще има работа", каза доц. Миланов. По думите му няма опасност болницата да затвори врати.

„Можем да издържим 3-4 месеца с бюджет от 80%", каза проф. Начев и добави, че е много важно кога ще се изплатят тези пари. „Не вярваме на обещания", каза той и също заяви, че няма да връщат пациенти. „Трябва да се сложи ред в системата, да има яснота", смята директорът на болница „Св. Екатерина".

Лекарите призоваха политиците да не лишават бюджета на Здравната каса за болнична помощ с 200 милиона лева. „Изходът от тази криза е реформа в здравеопазването. За това обаче трябват пари. Няма реформа, която да се извършва безплатно", добави проф. Начев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2960 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.11.09 | 19:50

2
Не са изтрити,а са откраднати и поделени от върхушката на БСП и ДПС. Сигурно и залък има и за Сидераста.
shatterer

2013.11.19 | 07:00

5
Хер Флик ги взе......и ги подари на фюрера БоБо!
Ще ме извиняваш

2013.11.19 | 07:00

4
Значи първо нито съм от Бсп нито от никой.Второ тези пари изчезнаха поради една причина-Дянков. А земете се осъзнайте ,че всички са боклуци и стига едните викайте червени боклуци,а другите гербери . Всички са за затвора,няма леви няма десни !

2013.11.03 | 18:34

1
Ne drunkai gluposti .

2013.11.19 | 07:00

3
Добре де,защо все я отлагате тая реформа.Колко плащали едни,други не плащали.АМИ защо ще плаща един известен и богат като не иска неговите пари да се лекуват цигани безплатно.Само права ли имат разни неосигурени,а задължения?Добре,бедните не могат,но защо държавата плаща на служители,които работят!НАТОВАРВАНЕ НА СИСТЕМАТА.А защо никой не събира борчовете.Нека шефа на Пирогов да не се прави на ударен,знае точно защо Райчинов се съгласи и даде тези 1,5млн.лв.на Дянков и Борисов.Само искат,а не искат от когото трябва.

Добави коментар

Водещи новини