Шефът на "Пирогов": НЗОК е във фалит, изход няма

  • 01 ноември 2013 07:55

  • 2475
  • 1
Шефът на "Пирогов": НЗОК е във фалит, изход няма
©

Ще участвам в протеста на лекарите от днес между 12.30 ч. и 13.00 ч. Това каза в сутрешния блок директорът на "Пирогов" доц. Стоян Миланов.

"Пирогов" получи 80% от фактурираните средства за месец септември. Ситуацията обаче е изключително напрегната. Не мога да приема подобен начин на разплащане. Тази несигурност трябва да спре. Това е пълен абсурд, на който сме свидетели близо 10 г. За мен това е ненормално положение в държавата. Под подобен натиск нашата болница не може да работи повече. Изход няма, за мен пропадането ще бъде жестоко. Министерството на здравеопазването като принципал е изключително коректно. От НЗОК обаче получаваме два месеца по-късно пари за извършена дейност. Т.е. ние я кредитираме. В момента ние работим на нула. Касата по закон е в пълното си право да ни плати нула лева. Финансовото затъване е заложено в сегашните законови положения. Плащането след 60 дни директно ни вкарва в прогресивна задлъжнялост. В момента "Пирогов" дължи към доставчици около 10 млн. лв. Като данъци и осигуровки към държавата не дължим нищо", съобщи доц. Миланов.

На въпрос дали от утре лекарите могат да останат без заплати, той каза, че това е напълно възможно. "Ние сме в една пряка зависимост, наркотична, от действията на НЗОК. Това трябва да спре. "Пирогов" не може да има лимити - не казвам, че не трябва да има контрол върху разходите, но не и лимити. За мен новината от вчера е, че НЗОК е във фалит. Тя не може да се разплаща с договорните си партньори, доказаха го", подчерта шефът на спешния център.

Попитан дали лекарите ще окупират "Пирогов", той заяви: "Ние сме го окупирали, откакто сме там. Смешно е да се протестира по този начин. Ние ще продължим да си вършим работата".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2475 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.11.03 | 21:17

1
Изход има и той е да се отменят престъпните "реформи", направени от предишното правителство. Разбира се понеже целта винаги е народът да бъде мачкан от което и да е правителство, това не само няма да стане, но няма дори да се спомене от никой. Само ще си говорят за третиране на симптомите, които са следствие от новата порочна система на здраве-опазване (Тоест опазване от здраве).

Добави коментар

Водещи новини