Всеки ден по един лекар бяга в чужбина

  • 04 март 2013 07:23

  • 1211
  • 5
Всеки ден по един лекар бяга в чужбина
© Булфото

57 лекари са напуснали страната от началото на годината, съъобщи главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков, цитиран от в. "Преса". Това означава, че всеки ден по един доктор бяга навън заради мизерните заплати, хаоса и липсата на перспектива, добави той.

Миналата година куфарите за чужбина са стегнали 500 медици и над 1200 сестри и лаборанти. "Ако караме с това темпо, скоро няма да има кой да лекува българите, които на всичко отгоре в момента трябва да се разболяват по график и лимит, изготвен от некомпетентни чиновници", заяви д-р Ленков.

Традиционно навън бягат най-много анестезиолози, патоанатоми, специалисти по вътрешни болести, гинеколози, педиатри и хирурзи. Най-желаните дестинации от родните доктори си остават Германия, Великобритания и Франция, където стартовата заплата за току-що завършил медик е 3000 евро. Напоследък все повече стягат куфарите и за Дания, Белгия, Холандия, Швеция, където възнагражденията стигат до 180 000 евро годишно. Засилен интерес към български специалисти тази година има и от арабските страни, които предлагат изключително атрактивни условия за работа.

Ако в сряда Надзорният съвет на Здравната каса и шефът й д-р Пламен Цеков не се срещнат с нас в присъствието на медиите и не върнат старата методика на разплащане с болниците, протестите от миналата седмица на медиците ще им се сторят като детска игра", заяви шефът на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов. Той уточни, че до края на седмицата докторите ще решат как да продължат с протестните си действия, като най-вероятно ще се стигне до стачка на белите престилки. Медиците ще спират работа всеки ден за час, докато д-р Цеков не подаде оставка.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1211 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Центурион

2013.03.08 | 11:15

5
Като не ги обвързвате със дългосрочни договори на тези от тях на които държавата им плаща обучението да работят минимум по 10 години само в България и само като лекари и нищо друго , а след това да имат право ( след като са върнали всички пари по образованието си на държавата ) където си искат и само тези от медиците които си плащат сами образованието да имат право веднага след завършването да си бият камшика ще е така честито дутки !
lekar

2013.03.08 | 11:14

4
maikati da eb* 4erna mrsna.....ti li 6e kaje6 kwo trqba da se prai s medicite..380 lv mi e zaplatata we malumnik takav...kakvo investira tazi darjava v nas pak na vsi4koto otgore da ne obrazvat 10 godini da sme tuk,180 4asa v meseca rabotq aloooo,ela i v lice mi go kaji

2013.03.04 | 23:46

2
неграмотен тъп селяндуууууууууууур

2013.03.06 | 20:44

3
Някъде до към 5 години и инженерите ще ги последват обаче в купом и тогава като останете само турци цигани пенсионери и среднисти кръгли идиоти ще ви е супер готино !
Георги Христов

2013.03.04 | 22:49

1
Как няма да бягат лекари. Първо излизат млади специализанти с вече защитена специалност и се получава така,че няма свободни места за тях в отделенията на болниците. Второ в България така са диференцирани заплатите по отрасли и дейности,че лекарите в болниците имат много ниски заплати-за разлика от учители;инкасатори в енергото и ВИК и др......

Добави коментар

Водещи новини