Лекари от цяла България на бунт срещу НЗОК (обновена+галерия+видео)

  • 28 февруари 2013 16:19

  • 2731
  • 5
Лекари от цяла България на бунт срещу НЗОК (обновена+галерия+видео)
© Булфото

Лекари от София души са се събрали пред централата на НЗОК на протест, предаде кореспондент на novini.bg. Пред всички РЗОК в страната в момента има протестиращи лекари.

В протеста участват около 150 лекари, представляващи съсловието от болничната и извънболничната помощ. Шефът на БЛС д-р Райчинов обясни числеността на протестиращите със заетостта на колегите си, които не биха оставили пациенти без медицинска помощ.

Методиката и управлението на д-р Пламен Цеков е пагубно за здравеопазването и българските граждани, казват протестиращите лекари. Според тях методиката на Цеков създава корупция в здравеопазването. Парите трябва да следват пациентите, защото по конституция всеки има право на здравна помощ. А при това управление на българските граждани им е отнето това право, казват протестиращите.

България е една от най-бедните, но и най-болните нации, защото е неправилна политиката в здравеопазването. От БЛС искат да бъде освободен д-р Цеков от длъжност и да бъде върната старата методика. От НС може да бъде освободен и назначен  управител на НЗОК, а заради положението в момента това не може да се случи скоро.

"Здравеопазване без лимити", гласи един от лозунгите.  "В България трябва да има и общинско здравеопазване", "Д-р Цеков е опасен за вашето здраве", пише на други плакати. "НЗОК е монополист. Да разбием монопола", "Въведете електронните карти, за да спрем лъжата", "Остойностете лекарския труд, за да останат лекари в България", "Спасете социалното, държавното и общинското здравеопазване", "Заплащане за брой прегледани, а не - за брой записани пациенти", "Не на таксите за специализация", "Вън от съсловните организации подставените лица", са само част от призивите на лекарите.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков кани представителите на Българския лекарски съюз (БЛС) на работна среща през следващата седмица в удобно за тях време. Това съобщиха от пресцентъра на здравната каса във връзка с организирания от БЛС протест. На срещата ще бъдат обсъдени всички въпроси, свързани с финансирането на болничната и извънболничната помощ.

На проведеното снощи заседание на Надзорния съвет на институцията беше прието предложението на управителя на НЗОК личните лекари и специалистите да могат да използват 10% допълнително над регулативните си стандарти без предварително разрешение от НЗОК.

Във връзка с разпространена невярна информация за заложени ограничения в индивидуалните договори с болниците, НЗОК уточнява, че методиката за болничната помощ е приета с решение на Надзорния съвет от 14 януари 2013 г. В нея фигурира текстът: „Увеличението на обема дейност се извършва по предложение от управителя на НЗОК за утвърждаване от НС на НЗОК. Корекцията за надвишението е до 3 % от първоначално определеният годишен обем дейност и стойност на разходите по КП, КПр и ВСМД за 2013 г., съгласно Решение на Надзорния съвет на НЗОК“.

Но в публикуваните на интернет страницата на НЗОК типови договори за болнична помощ може да бъде видяно, че в тях няма такова ограничение.

На вчерашното заседание на Надзорния съвет на НЗОК беше решено да няма изискване в индивидуалните договори с болниците те да не надвишават прогнозните обеми с до 3%.

По проблема с възникналите диспропорции в бюджетите на лечебни заведения в София беше отдиференцирана причината за това и беше възложено на дирекция "Бюджет и финансово-счетоводна дейност" в НЗОК, заедно с директора на Столична здравноосигурителна каса, да предприемат необходимите действия за корекция на първоначалните прогнозни стойности в рамките на гласувания бюджет.
Днес д-р Цеков ще участва в дискусия по темата за болничната помощ, организирана от мениджъри на областни болници. Тъй като тя ще се проведе извън София, управителят на НЗОК няма да има възможност да участва в организираните от БЛС протестни действия пред НЗОК.

Протестиращи лекари от Монтана, Лом и Берковица настояха да бъде отменена методиката за плащане в болничната помощ и за оставка на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса Лекари от Монтана, Лом и Берковица протестираха пред сградата на Районната здравноосигурителна каса. Те настояват за отмяна на рестриктивната методика за плащане в болничната помощ и за оставка на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, съобщава БНР.

Методиката за остойностяване на лекарския труд застрашава здравето и живота на пациентите. Затова районната колегия на Българския лекарски съюз в Монтана настоява за отмяната и в частта, която включва дейностите анестезиология и реанимация, програмата "Ин витро" и психиатрична и дерматологична помощ, обясни председателят на колегията доктор Владимир Велков.

Протестиращите лекари предложиха на фасадата на Районната здравноосигурителна каса да бъде поставена табела на куриерска фирма, защото на местно ниво институцията се е превърнала в пощенска кутия за предаване на недомислени решения.

И в Габрово лекари, медицински сестри и представители на пациентски организации излязоха на мирен протест заради новата методика за финансиране на медицинската помощ, която според тях блокира работата им. Протестиращите поискаха отмяна на неработещите методики и правила в системата на здравеопазването, както и оставката на управителя на НЗОК. Декларация с исканията на медиците беше изпратена на БЛС, МЗ и НЗОК.

Направленията за специалисти за първото тримесечие в добричката болница са изчерпани, съобщи председателят на местния лекарски съюз д-р Галя Василева и задочно попита председателя на Националната здравна каса д-р Цеков дали е редно да праща пациентите си в Румъния.

Лекарите във Варна масово се събраха на протест пред Регионалната здравноосигурителна каса и поискаха оставката на управителя на НЗОК Пламен Цеков. Те издигнаха плакати "Не на хаоса в здравеопазването" и "не на монопола на здравната каса". Основното им искане е да се промени и методиката за определяне на лимитите за направления на домашните доктори, както и наложените от НЗОК лимити за болничните клинични пътеки.

Сливенските лекари излязоха на протест под надслов "За здравето и оцеляването на нацията" с искане за премахване монопола на националната здравноосигурителна каса и за оставката на нейния директор д-р Пламен Цеков. Протестна декларация със седем основни искания беше връчена в регионалната здравноосигурителна каса.

Русенската лекарска колегия също поиска оставката на председателя на Здравната каса Пламен Цеков, но обвини и Здравното министерство и парламентарната комисия в недостатъчна ангажираност към проблемите. Доктор Антон Въжаров, председател районната лекарска колегия в Русе посочи и премери.

40 лекари и медицински сестри се събраха на протест на входа на входа на болницата в Ловеч в подкрепа на исканията на националния лекарски съюз. Въпреки призивите нито един пациент не се присъедини към медицинските специалисти. Протестът в Ловеч премина под мотото "За здравето и оцеляването на нацията", "Нека всички граждани да подкрепят протеста срещу един монополист – ЗДРАВНАТА КАСА", "За свободен достъп до качествена медицинска помощ чрез разумно разпределяне на средствата за медицинска дейност!", пишеше на плакатите, с които лекарите от Ловеч изразиха отношението си към случващото се в здравеопазването. Лекарите в Ловеч декларираха готовност да се включат в евентуален по-мащабен национален протест, ако проблема не бъде решен в следващите дни.

Последвайте канала на

2731 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.03.12 | 16:09

5
Бялата мафия гони благодетеля си егати наглоста
REAL

2013.03.12 | 16:09

4
Много лекари,много болници,много персонал,а от другата страна по-малко пациенти,по-лоши условия.Здравните вноски за заплати на корумпираните доктори,а народа кучетаго яли.
XXL

2013.03.12 | 16:08

3
Към модератора:Моля всички коментари,които са на латиница да се изтриват веднага!!!
koko

2013.03.02 | 22:33

1
Ei smeshko v EC sme I vsqka azbuka vkl. I latinicata e oficialna navsqkude v 27te durjavi. Kapi6? :-)
ico

2013.03.06 | 18:36

2
Neshtata sa slednite - koqto bolnica e nasha I moje da pravi ochislenia za izborite ima golqm limit, drugite Imat malak. Ima dobri bolnici koito sa ostaveni s limit koito pokriva samo zaplatite. A chastnite bolnici se vkarvat v umishlen falit poneje naposledak sa vse po-predpochitani I tova ujasqva vsichki upravnici koito se pishat desni no sa edni prikriti komunqgi koito sa protiv uspeha na chastnoto za da si ostane vsichko tsentralizirano I pod kontrol

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини