За седмица: Само едно липсващо лекарство с четири заместителя

  • 04 септември 2023 12:07

  • 745
  • 0
За седмица: Само едно липсващо лекарство с четири заместителя
© Novini.bg/ Canva

През последната седмица има сигнал за един липсващ лекарствен продукт. Пациентите трябва да бъдат спокойни, защото този медикамент има четири заместителя. Това е генерично лекарство. Това заяви пред Нова нюз Боряна Маринкова - изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

"В предпоследната седмица сигналите за липси на лекарства са три. При едното става въпрос за глобален проблем - има недостиг за цяла Европа. Второто е инсулин, за който има данни, че се внася ритмично и че го има. Третият продукт отново е инсулин, но е осигурен от паралелен внос. Той обаче стои по складовете и не може да достигне до пациента, защото по Наредба 4 е необходима промяна, за да достигат до пациентите и продуктите от паралелен внос. Не всички аптеки отпускат всички лекарства", коментира тя.

Според Маринкова има предложение в случаите, когато лекарството е абсолютно едно и също, фармацевтът да може да го отпуска с променен код. Тя категорично заяви, че лекарства у нас има.

50% по-скъпи лекарства в "Слънчев бряг"

Последвайте канала на

Радина Лазарова
745 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини