Д-р Гергана Манолова: Атопичният дерматит изисква комплексно лечение

  • 13 септември 2024 08:04

  • 1865
  • 0
Д-р Гергана Манолова: Атопичният дерматит изисква комплексно лечение
© Novini.bg/ Canva

"Българският пациент обръща все по-голямо внимание на състоянието на своята кожа, но броят на заболелите с атопичен дерамитит всяка година се увеличава, като сред причините за това са урбанизираният начин на живот, присъствието на все повече консерванти във въздуха и храната ни, стреса, с който сме заобиколени, посочи за БНР д-р Гергана Манолова - дерматовенеролог. 

"Хората с атопичен дерматит не се чувстват добре в своята кожа - затова е добре да не се възприема като заболяване, а като състояние, в което кожата е малко по-раличина и към нея трябва да има специално внимание през цялата година, като освен проследяване в обострените фази и терапия, те трябва да спазват и диетата. Тази диета изключва алергизиращите храни. Ние с алерголозите изготвяме съвместен лечебно-хигиенен режим. Защото това е обща дейност, те са наши общи пациенти. 

Атопичният дерматит и благотворното влияние на слънцето

Родителите на децата с атопичен дерматит трябва да приемат, че начинът на живот на техните деца и локалното лечение вървят ръка за ръка. 

Към това добавяме и диетата, планинското лечение - всичко е общо при раздразнената кожа, подходът трябва да бъде комплексен, изтъкна д-р Манолова. И да, обръща се внимание и на високо-планиското лечение, от което много добре се повлияват децата, заради чистотата на въздуха.

Много е важно за тази диагноза, да знаем в кой период от възрастта тя се е отключила - дали става дума за кърмачета, за от 1 до 3 години, при тийнейджърите или за възрастта над 25 години. Съответно и деленето на атопичния дерматит е според възрастовите групи. 

В много от случаите появило се в бебешка възраст, това състояние се "израства", и човек живее спокойно и комфортно и няма оплаквания от кожата си по нататък в живота си. 

Но в момента идват и много пациенти при мен, които казват - "Когато бях малък и ми казваха, че имам чувствителна кожа или атопичен дерматит" и идат с ренесанс на състоянието и оплакванията са за атопичен дерматит. Но не е необходимо като деца да са имали проблем, атопичният дерматит може да се отключи на късна възраст. Затова моят апел е -  когато има симптоми, да потърси лекарска помощ, за да се тръгне в правилната посока, допълни д-р Манолова. 

Според д-р Манолова диагностиката на атопичния дерматит зависи от няколко критерии и пак в зависимост от възрастта. Затова е много важна правилно снетата анамнеза - личностната и семейната. Само едно лющене на кожата или зачервяване не би могло да ни насочи към точното заболяване, защото може да става дума за себореен дерматит, може в края на лятото да се наблюдава дерматит в резултат на слънцето...Затова и ние дерматолозите трябва да видим пациента и да го наблюдаваме известно време, не е необходим специален апарат или биопсия, както е при бенките, витилигото или псориазисът.

"Много е важно да кажем, че при деца с атопичен дерматит, състоянието на психиката е много важна, защото децата атопици могат да бъдат сбъркани с деца с психични отклонения, а това не е така. Кожните заболявания често се неглижират от родителите и те смятат, че става дума за друго много по-сериозно заболяване. Имах такъв случай с дете и то след проведеното лечение за атопичен дерматит се успокои. Затова когато идват при мен родители с такива деца, винаги им обръщам внимание на психичното състояние. Защото когато кожата е наранена, суха, опъната, кара ги да се чешат, те не могат да се съсредоточат в час, да се концентрират, тогава трябва да се предприеме лечение при тези деца. 

Все по-добри локални средства имаме за лечение на атопичния дерамитит, те са все по-комфортни, усвояват се добре, все по-добро възстановяване дават на водно- липидната бариера. За да е правилно лечение е много важно, пациентът да се чувства добре и да изпълнява това лечение, а не да захвърли рецептата. Затова и новите продукти са все по-комфортни. 

Има нова генерация и кортикостериодна локална терапия, има и други инхибитори, които не са кортикостериоди. Да, родителите са много наплашени от локалното лечение с кортикостероди, но понякога това е неизбежно и трябва задължително да имаме и локален кортикостероид. Но когато е избран правилният продукт спрямо обостреното състояние и се обясни на родителя какво количество да нанася и за какъв период от време, без да се прекалява, тогава заболяването е под контрол и състоянието се подобрява, каза още специалистът. 

Според д-р Манолова овлажняващите кремове е желателно да се използват постоянно като поддържащата терапия, при обострен атопичен дерматит не е добре да се ползват спа процедури, горещи вани, солена морска вода. Кожата се чувства добре през летния сезон, но през преходните сезони е необходима по-внимателна грижа. 

През есенно-зимните месеци, когато има рязка смяна на температурите, когато въздухът в помещенията става много сух, тогава състоянието на кожата се влошава и влияние оказват дори дрехите през студения сезон. Затова е през тези сезони се използва медицинската козметика при къпане и измиване, за ежедневна грижа на кожата. Но пациентите с хроничен атопичен дерматит са много наясно вече как да се грижат за кожата си, когато имат атопичен дерматит. Правилната медицинска козметика е особено важно да е предписана от дерматолог, те им изготвят режим за поддържане на кожата - почистване и овлажняване, а при обостряне на състоянието също специалист трябва да изготви лечението. 

"Важно е да обърнем внимание и на това, че освен, че има много образовани пациенти, има и такива, които се самолекуват, които ми пращат снимки по вайбър, слагат си диагнози и лечения чрез форуми от интернет - и идват при мен с усложнения. А за правилната диагноза ние трябва да видим на място пациента, да огледаме цялостно тялото, а не врачуваме по снимки и по телефона, това е много погрешно. 

Новата биологична терапия от средата на миналата година, която се реимбурсира на 100% от НЗОК, предполагам, че в скоро време от Българското дерматологично дружество ще направят разяснителни кампании за този тип модерно лечение. Това лечение би следвало да се прилага в университетските болници, за него много се говори и на него много се разчита, след правилния преглед и подбор на пациентите трябва да има критерии, по които то да се прилага и за пациенти с атопичен дерматит. 

Но когато има едно леко ниво на атопичен дерматит, което не се обостря или когато се обостри, бързо се овладява с локални средства, то не е подходящо за този тип биологично лечение. За новото лечение тепърва ще информират пациентите, важно е, че се поема от Здравната каса, поясни още д-р Гергана Манолова.

 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1865 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини