Учени разработват бактериална терапия, която е потенциално ефективна за превенция и лечение на рак на дебелото черво

  • 11 септември 2024 11:22

  • 201
  • 0
Учени разработват бактериална терапия, която е потенциално ефективна за превенция и лечение на рак на дебелото черво
© Pixabay

Според проучване на китайски изследователи бактериална терапия предлага обещаващ нов метод за превенция и лечение на колоректален рак (рак на дебелото черво), съобщи Синхуа.

Неотдавнашното проучване, проведено от Факултета по науки за живота към Университета в Ланчжоу в северозападната китайска провинция Гансу, установява, че пробиотикът limosilactobacillus fermentum GR-3, получен от цзяншуй - традиционна ферментирала храна в Северозападен Китай, демонстрира потенциал за насърчаване на апоптозата в туморните клетки на дебелото черво и инхибиране на тяхната пролиферация.

Професор Ли Сянкай, ръководител на изследователската група и професор във Факултета по науки за живота към университета, обяснява, че проучванията показват, че при пациентите с рак на дебелото черво често се наблюдава дисбаланс в чревната микрофлора и трайно състояние на пероксидация в туморните клетки. За разлика от конвенционалните антиоксиданти, пробиотиците като Lactobacillus GR-3 биха могли да се насочат конкретно към туморната микросреда, като същевременно регулират и чревната флора.

Екипът на Ли успешно изолира Lactobacillus GR-3 - щам със силни антиоксидантни свойства. Както при моделите на мишки с хиперурикемия, така и при клиничните изпитвания, този щам е показал обещаващи резултати в насърчаването на разграждането на пикочната киселина чрез модулиране на чревния микробиом.

Въз основа на тези открития изследователският екип проучи потенциала на Lactobacillus GR-3 за предотвратяване на колоректалния рак чрез въздействието му върху чревната флора и имунната система на организма.

Първите три симптома на рак преди 50-годишна възраст

Резултатите показаха, че Lactobacillus GR-3 значително намалява растежа на тумори на дебелото черво при мишки, предизвикани от лекарства, и демонстрира положителни терапевтични ефекти. Щамът не само понижи туморната маса, но и подобри състава на чревните микробни метаболити, насърчи апоптозата в клетките на рака на дебелото черво и потисна тяхната пролиферация.

Изследователският екип ще проведе допълнителни проучвания, за да проучи специфичните механизми на действие на Lactobacillus GR-3 и да оцени неговата клинична ефикасност.

Ракът на дебелото черво е едно от най-често срещаните онкологични заболявани. Докато съществуващите изследвания се фокусират предимно върху това как пробиотиците регулират имунната система на гостоприемника, сравнително малко са изследвани техните антиоксидантни свойства и способността им да модулират чревната микрофлора.

„Нашето проучване има за цел да идентифицира пробиотици със силен антиоксидантен капацитет и силно регулаторно въздействие върху чревната флора, като предостави нови познания за превенцията и инхибирането на колоректалния рак“, казва Ли.

Последвайте канала на

Весела Найденова
201 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини