Първите три симптома на рак преди 50-годишна възраст

  • 13 юни 2024 09:21

  • 3742
  • 1
Първите три симптома на рак преди 50-годишна възраст
© pixabay

Епидемиологичните данни показват, че през последните двадесет години заболеваемостта от рак на дебелото черво сред хората под 50-годишна възраст се е увеличила, съобщава Pronews.gr, позовавайки се на чуждестранни изследователи.

Установено е, че диагнозата често се поставя в късен стадий.

„Трябва да започнем скрининга за рак на дебелото черво по-рано, отколкото се смяташе досега, от 45-годишна възраст“, ​​отбелязват експертите, като подчертават, че „информирането на населението за симптомите на заболяването и бдителността на лекарите“ са от особено значение.

Ето как раковите клетки съумяват да се придвижват успешно в организма

Анализът на ситуацията (симптоми на рак на дебелото черво при млади хора, спецификата на идентифициране на заболяването) като част от проучване, публикувано в списанието JAMA Network Open, показа, че най-често заболяването се сигнализира от коремна болка, промени във функцията на червата ( диария или запек) и появата на кръв по време на ходене до тоалетната.

„Анализът показа, че човек на възраст под 50 години, който изпитва подобни симптоми, има висок риск от развитие на рак на дебелото черво в сравнение с тези, които нямат такива сигнали“, заключават експертите.

Изследователите също установиха, че периодът от появата на първите симптоми до незабавното откриване на заболяването отнема средно около шест месеца.

„Очаква се заболеваемостта от рак на дебелото черво при хора под 50-годишна възраст да продължи да нараства през следващите години“, заключават експертите.

Преди това експерти отбелязаха , че колоректалния рак е 95 процента предотвратим. При повечето пациенти се развива от полип. Храненето и упражненията също имат значение.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
3742 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.13 | 13:39

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини