В Кюстендил откриват кабинет за анонимно изследване за СПИН

  • 28 август 2024 18:22

  • 149
  • 0
В Кюстендил откриват кабинет за анонимно изследване за СПИН
© freepik.com

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Кюстендил открива кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/ СПИН. Той се намира в административната сграда на РЗИ – Кюстендил и ще започне работа от 2 септември, съобщават от инспекцията.

От справка публикувана в сайта на здравната инспекция става ясно, че случаите от началото на 2024 г. в областта са два. Толкова си били и за цялата 2023 година. 

Германец е седмият човек в света, излекуван от СПИН

Услугата е насочена към всички, които желаят да узнаят своя ХИВ-статус. В кабинета се провежда консултиране и изследване за човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ) при стриктно спазване принципите на конфиденциалност, анонимност и доброволност. Изследването става с бързи тестове и е анонимно и безплатно, допълниха от РЗИ. Резултатите се получават веднага. Новият кабинет ще обслужва и здравнонеосигурени, а за посещение не е необходимо направление от личен лекар. На място могат да се извършат и изследвания с бързи тестове за хепатит В, хепатит С и сифилис.

Дейността на кабинета е финансирана от Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в Република България.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
149 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини