Германец е седмият човек в света, излекуван от СПИН

  • 21 юли 2024 08:10

  • 1204
  • 1
Германец е седмият човек в света, излекуван от СПИН
© gettyimages

Германски гражданин може да стане част от новаторски медицински постижения, след като очевидно е излекуван от ХИВ - постижение, което е постигнато само от шестима души по света за повече от четири десетилетия от началото на епидемията от СПИН.

Германецът, който предпочита да запази анонимност, е лекуван от остра миелоидна левкемия (ОМЛ) с трансплантация на стволови клетки през октомври 2015 г. През септември 2018 г. той спира приема на антиретровирусните си лекарства, които се приемат като лечение за поддържане на ниско ниво на ХИВ.

Мъжът е останал в състояние на "вирусна ремисия", което означава, че при повторните тестове не са открити никакви следи от ХИВ в организма му.

Безплатни изследвания и консултации за ХИВ/СПИН ще има в София

В изявление за състоянието си мъжът казва: "Здравият човек има много желания, а болният - само едно".

Очаква се случаят да бъде представен скоро на Международната конференция по СПИН в Мюнхен.

Този човек е седмият в света, който изглежда е излекуван от вируса.

Експертите обаче охлаждат ентусиазма с предупреждението, че лечението, на което са се подложили носителите на вируса, ще бъде достъпно само за малцина - всички пациенти са се заразили с вируса и по-късно са развили рак на кръвта, което е наложило трансплантация на стволови клетки за лечение на злокачественото заболяване.

Донорите на костен мозък са имали имунни клетки с рядка резистентност към вируса на ХИВ, което вероятно е помогнало за елиминирането на всички копия на вируса в организма на пациентите.

Последвайте канала на

Калина Христова
1204 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.21 | 09:23

1
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

Добави коментар

Водещи новини