Важно: Дори да се подобрят симптомите на обгазяване от пожар, първите 24 часа са опасни

  • 25 август 2024 08:39

  • 583
  • 0
Важно: Дори да се подобрят симптомите на обгазяване от пожар, първите 24 часа са опасни
© Pixabay

Дори да се подобрят или изчезнат симптомите на обгазяване от пожар - трудно дишане, главоболие, отпадналост и обърканост, човек не трябва да подценява състоянието си и е добре да потърси медицинска помощ.

Това каза за БТА доц. Людмила Нейкова, ръководител на катедра "Токсикология" във Военномедицинска академия (ВМА). По думите ѝ в първите 24 часа след обгазяването може да настъпят усложнения, свързани с риск от белодробен или мозъчен оток, както и от наслояване на инфекциозни възпалителни промени. Обгазяване, със съответните поражения, може да се причини и при вдишване на токсични течности, напомни лекарят. 

Рила гори трети ден

Рискове

Пожарът, освен топлинно въздействие, има и други ефекти. Когато пожарът е на открито, опасността идва от отделянето на въглеокисни съединения, каза тя. Въглеродният оксид няма нито цвят, нито мирис, и е особено опасен за хората, които в близост се опитват да потушат горенето – доброволци и пожарникари, предупреди доц. Нейкова. Въпреки че, когато е на открито, димът се разсейва, ако гори голяма площ, отделянето му е в прекалено голямо количество. 

Опасно е и за хората, които живеят близо до пожара, тъй като въглеродният оксид се свързва с хемоглобина, а хемоглобинът е този, който пренася кислорода в клетките ни и изнася въглеродния оксид, който издишваме, добави доц. Нейкова. Когато голям процент от хемоглобина е блокиран от въглеокисите, тогава настъпва състояние, при което организмът страда от недостиг на кислород, а това може да е животозастрашаващо, добави тя. По думите ѝ, ако половината от хемоглобина се свърже с въглеокиса, може да настъпи коматозно състояние. 

Обърканост

При вдишване на недостатъчно наситен с кислород въздух, човек не усеща как настъпват изменения в организма му, каза още лекарят. Най-често бива засегната централната нервна система. При такова състояние се наблюдава обърканост, неадекватност, промяна във възприемането на околната действителност, амнезия., нарушаване на вестибуларния апарат, посочи токсикологът. По думите ѝ по-силно насищане на организма с въглеокис може да причини гърчове. Освен централната нервна система, страда и сърдечно-съдовата система, каза още доц. Нейкова и обясни, че пулсът е учестен, артериалното налягане се повишава, възможно е да настъпят ритъмно-проводни нарушения, инфаркт. За хора, засегнати от сърдечно-съдова патология, тези прояви биха могли да бъдат фатални. 

Заради високата температура, предизвикана от пожара, в човешкия организъм се променя балансът на течности и соли, а това може да доведе до прегряване, до нервно-вегетативни нарушения, до колапс. При вдишване на нагорещен и токсичен въздух, токсичните вещества попадат бързо по лигавиците и в бронхиалното дърво, постъпват в кръвното русло и се разнасят до централната нервна система, до мозък, до сърце, бъбреци, бял дроб.

Задушаване на закрито

Пожарите на закрито могат да доведат до много по-сериозни последици в сравнение с пожарите на открито. В домовете ни има много пластмаса и при евентуален пожар в затворено помещение, се отделят много силно токсични вещества, които, постъпвайки в организма, водят до тежки интоксикации, посочи доц. Нейкова. Освен въглеродния оксид, се отделят фосген, циановодородни съединения, серни и азотни окиси, които също имат сериозен принос за интоксикацията. Дори и след потушаването на пожара в домашни условия или в друго закрито помещение, продължават да се отделят токсични вещества и когато хората се върнат в тези помещения, отново може да почувстват главоболия, неразположение, отпадналост, затруднено дишане. 

Има вещества, които са по-тежки от кислорода, и е възможно спящ човек да бъде интоксикиран, без да усети, предупреди доц. Нейкова

Евакуиране и самопомощ

При възможност веднага трябва да се напусне мястото на пожара, посъветва лекарят. На устата и на носа трябва да се сложи мокра кърпа, през която да се диша. Ако дрехите на човек са много нагорещени, те повишават телесната температура, напомни доц. Нейкова и съветва, ако е възможно, дрехите да бъдат намокрени, а откритите части на тялото да се покрият с мокри кърпи. Кислородът, който ще се вдиша в необгазената среда много бързо ще подобри състоянието на човека, но отново апелирам да се потърси медицинска помощ и да се пие достатъчно вода, добави тя.

Токсиколозите са безсилни, когато интоксикацията е много тежка и пациентът е в коматозно състояние, има гърчове, каза още доц. Нейкова. Тогава много често се налага интубиране на пациента и настаняване в реанимация. Изключително трудно и сериозно е състоянието на пострадалия, когато се наслоят инфекциозни възпаления или възникне тежък белодробен и мозъчен оток. Тогава на пациента му е трудно да се пребори, дори и да му е оказана медицинска помощ, но медицината прави всичко възможно да бъде спасен, увери доц. Нейкова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
583 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини