СЗО свика спешна среща заради разпространението на маймунска шарка

  • 07 август 2024 21:07

  • 865
  • 2
СЗО свика спешна среща заради разпространението на маймунска шарка
© Gettyimages

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус е свикал спешна среща на международни експерти на фона на нарастващата загриженост относно разпространението на mpox (маймунска шарка), съобщава Фокус.

Тедрос Гебрейесус увери, че извънредният комитет на СЗО ще се срещне "възможно най-скоро“, за да му каже "дали огнището представлява извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение“.

Отбелязва се, че извънредната ситуация в областта на здравеопазването е най-високото предупреждение, което може да бъде обявено от СЗО, което позволява на Тедрос да предприеме спешни мерки в съответствие с Международните медицински правила.

Как се предава маймунската шарка?

Маймунската шарка е инфекциозно заболяване, причинено от вирус, който се предава на хората от заразени животни. Освен това вирусът може да се предава от човек на човек при близък физически контакт.

За първи път е открит при хора през 1970 година в Демократична република Конго, причинявайки, наред с други неща, треска и мускулни болки. През май 2022 година нивата на инфекция с mpox се увеличиха драстично в световен мащаб, най-вече сред ЛГБТ общността.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
865 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.08.07 | 22:17

2
Ей как не ги обесихме тия! Докато не са въвели дигитализацията напълно, още имаме някакъв шанс!
ПСИХО ЛАЙНЯРА ИБАН ОЛИГОФРЕН КАТИЛА

2024.08.07 | 21:12

1
ИБАНИЯ ОЛИГОФРЕН МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-КАТИЛА ОТ СЕВЛИЕВО Е БИЛ ЖЕНА В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР. ПАНДИЗЧИИТЕ СА СЕ ГАВРИЛИ СЕКСУАЛНО С ПСИХИЧНО БОЛНИЯ ИЗРОД! КАТИЛА Е ДУХАЛ НА ЦИГАНИ И РАДИКАЛНИЯ ТУРЧИН АХМЕД МУСА В ЗАТВОРА. ПЪЛЕН Е С ЦИГАНСКА СПЕРМА И X Y ХРОМОЗОМИ !

Добави коментар

Водещи новини