Как се предава маймунската шарка?

  • 18 юни 2024 12:50

  • 832
  • 2
Как се предава маймунската шарка?
© Novini.bg/ Canva

Регистрираха първия случай на маймунска шарка в София. Това показват данните на Столичната регионална здравна инспекция за последната седмица.

"Това е вирус, който започна поход 2022 г. от Африка през целия свят. Засяга животните и човека, от 2022 г. по света има повече от 95 000, 185 са свършили със смърт в 117 държави", посочи вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че след изкореняването на едрата шарка е прекратено и поставянето на ваксина срещу човешката вариола, което е довело до падане на колективния имунитет. А тази ваксина в 85% защитава и от маймунска шарка.

"Инкубационният период е до 3 седмици. Симптомите са температура, треска, болки в гърлото, главоболие, увеличение на лимфните възли, обрив. Имаше и атипични случаи, при които тези ранички са били само няколко или една", даде насоки проф. Александрова.

Пред Bulgaria ON AIR тя допълни, че в повечето случаи инфекцията минава леко - за около 2 до 4 седмици. Пациентът трябва да бъде изолиран у дома, да носи маска, дълги дрехи, които да покриват раните. А за излекуван и незаразен се счита, когато пъпките се покрият с нова кожа. 

"Над 98% от случаите бяха регистрирани при мъже, които правят секс с мъже, при 3/4 инфектираните са имали контакт с повече от двама партньори. Заразата може да се предаде чрез кърпи, дрехи, спално бельо, които са прясно инфектирани", подчерта вирусологът.

Проф. Ива Христова обяви ще пламне ли епидемия от маймунска шарка

Тя коментира и зачестилите случаи на парвовирус. При децата се развива покрай петата болест, а при възрастните засяга най-често ставите, черния дроб. Преболедувалите създават силен имунитет. 

"В зряла възраст повече от половината от хората са защитени, а 20-30% го прекарват безсимптомно. При бременните жени би бил по-проблемен - ако в първия триместър рискът е около 10%, в третия е под 1%", заяви проф. Александрова. 

Вирусологът даде насоки и за предпазване от заразяване с болести, пренасяни от комари, особено от тигровите - носене на дълги дрехи, използване на препарати срещу насекомите и избягване на места със застояла вода. 

"Доскоро тези комари не се срещаха по нашите ширини. Може да разпространят някои заболявания, ако са инфектирани - като западно нилска треска, денга. Привлича ги дори човешкото дишане", заяви гостът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
832 2

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.18 | 17:33

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
как се предава

2024.06.18 | 13:29

1
от мамуна на мамуна...

Добави коментар

Водещи новини