Протеини в кръвта надеждно предупреждават за рак, установи проучване

  • 15 май 2024 16:03

  • 8376
  • 2
Протеини в кръвта надеждно предупреждават за рак, установи проучване
© Pixabay

Протеини, които се съдържат в човешката кръв, могат да предупредят хората за наличието на рак с повече от седем години по-рано, сочи ново проучване на университета в Оксфорд.

Учените са изследвали повече от 44 000 души във Великобритания, като сред тях е имало 4900, които по-късно са получили диагноза рак. Те сравнили протеините в кръвта на тези, които не са болни, с вече заболелите и установяват разлика.

618 различни протеина са свързани с 19 вида рак, включително на дебелото черво, на белите дробове, на не-Ходжкинов лимфом и на черния дроб, предаде БТВ.

Извършиха революционно изпитване на ваксина срещу рак на мозъка

Проучването е финансирано от Института за проучване на раковите заболявания във Великобритания и е публикувано в реномираното издание Nature Communications.

107 от тези протеини са налични в кръвта повече от седем години преди появата на заболяването. 182 протеина са свързани с поставяне на диагноза в рамките на следващите три години. Според авторите на проучването тези протеини ще предоставят възможност за засичане на рак много по-рано от до момента.

„За да спасим повече човешки животи от раковите заболявания, трябва първо да разберем какво се случва в най-ранните стадии на заболяването и как протеините в кръвта ни влияят на риска за рак. Сега трябва да изучим тези протеини в дълбочина“, коментира д-р Керън Папие, старши епидемиолог в Оксфорд.

Друго проучване, в което участие са взели повече от 300 000 души болни от рак, установява, че 40 протеина в кръвта влияят върху повишаването на рисковете за 9 вида рак. Докато промяната на тези протеини може да увеличи и намали възможността от развитие на заболяването, в някои случаи това може да доведе до нежелани странични ефекти, коментират авторите.

„Да намерим доказателства за рак преди той да се проявил клинично е изключително впечатляващо. Това ни дава възможност да лекуваме заболяването с много по-голям процент успеваемост. Нещо повече – това ни дава възможност да го предотвратим преди да се е случило. Това е заболяване, което засяга един на всеки два британски граждани през живота им“, коментира Марк Лоулър, професор по дигитално здравеопазване в университета в Белфаст.

Установяването на протеини, които директно се свързват с появата на рак, е огромна стъпка към подобряването на разбирането за рисковите фактори при хората.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8376 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 06:09

2
❤️ Г­­о­­­р­е­­щ­и­­ ­­­м­­о­м­и­­ч­­­е­т­а­­ ­­­в­­и­­­ ­­­о­ч­­­а­­к­­­в­­­а­т ­-­­­ X­­­1­8­.­­­F­U­N

2024.05.15 | 18:07

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини