Тенденция за увеличаване на заразените с варицела в Ловешка област отчитат от здравната инспекция

  • 13 март 2024 15:36

  • 175
  • 1
Тенденция за увеличаване на заразените с варицела в Ловешка област отчитат от здравната инспекция
© pixabay

Тенденция за увеличаване на заразените с варицела в Ловешка област отчитат от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). За седмица двойно са се увеличили случаите в областта, като през последната седмица са регистрирани 53-ма заразени с варицела. Четиридесет и осем от регистрираните са в Ловеч. Засегнати са почти всички детски заведения и четири училища. Останалите случаи са регистрирани в селата Александрово, Баховица, Брестница и Крушуна.

Ръст на случаите на болни от варицела в Силистренско

По думите на епидемиолога от здравната инспекция д-р Сийка Иванова в Ловешка област изминалата 2023 г. може да се отчете като сравнително спокойна. Тогава са регистрирани 288 случая, което е обичайно. В края на годината обаче, особено през декември, се забелязва завишаване на случаите, достигнали до 41, при седем - осем месечно в предходните октомври и ноември. През януари тази година са регистрирани 64, основно в община Ловеч. Февруари заболяванията продължават да се увеличават и за областта са 95, като 89 от тях са в община Ловеч.

„Постепенно влязоха под карантина групи в детските градини и класове в няколко училища. През март още повече се увеличават заболелите, като за периода 1-12 март са регистрирани нови 70 случая. В община Ловеч, отчасти в община Луковит, Ябланица и Троян са основно случаите, които формират тази заболеваемост“, каза още за БТА д-р Сийка Иванова.

По думите ѝ през периода на ковид пандемията заради ограничителните мерки и по-малкото контакти заразените с варицела са били значително по-малко.

Д-р Иванова каза още, че няма установени усложнения от варицелата и това заболяване продължава да е характерно за детската възраст. В последните няколко месеца обаче има заразени и лица над 18 години. „Контактите и продължителният инкубационен период, който има това заболяване, помагат да бъдат заразени повече хора от различни възрасти“, добави епидемиологът. 

Тя посочи, че има препоръчителна ваксина срещу варицела, която не е част задължителните по националния имунизационен календар. Поставя се след 9-месечна възраст на детето. Вече в региона има деца с такава ваксина, заяви д-р Сийка Иванова. 

Последвайте канала на

Нора Виткова
175 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.13 | 18:59

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:=====>> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини