Случаите на рак на дебелото черво се увеличават сред по-младите хора в Европа

  • 29 януари 2024 21:31

  • 5199
  • 2
Случаите на рак на дебелото черво се увеличават сред по-младите хора в Европа
© Gettyimages

Случаите на рак на дебелото черво сред хората на възраст между 25 и 49 години в Европейския съюз и Великобритания се увеличават, съобщава БТА, като цитира проучване на Миланския университет.
  
Една от причините за това е по-големият дял на младите хора с наднормено тегло, казва Карло Ла Векия, ръководител на изследването, публикувано в научното списание Annals of Oncology. 

Други фактори са повишената консумация на алкохол и намалената физическа активност, отбелязват учените.

Експериментално лекарство дава надежда в борбата с рака

Ракът на дебелото черво при по-млади хора обикновено е по-агресивен и шансовете за оцеляване са по-малки, отколкото при по-възрастните, допълват те. 

Специалистите предлагат здравните власти да обмислят възможност за включване на по-млади хора в скрининга за рак на дебелото черво, като се започне от 45-годишна възраст.

Това заболяване обикновено се развива от образувания по чревните стени. Те могат да бъдат отстранени по време на колоноскопия, преди да се развият в рак.

Изследователският екип прогнозира, че през 2024 г. смъртността от рак на дебелото черво във Великобритания ще се увеличи рязко в сравнение с 2018 г. - с 26 процента при мъжете и с почти 39 на сто при жените. 

Ще има и скок на заболелите и в Италия - с 1,5 процента при мъжете и с 2,6 на сто при жените. В Испания и Полша прогнозираното увеличение е 5,5 на сто при мъжете и 5,9 процента при жените. 

В Германия се очаква случаите при жените на възраст между 25 и 49 години да се увеличат със 7,2 процента, отбелязва ДПА.

Според учените обаче абсолютните стойности сред младите хора все още са сравнително ниски.
 
Данните, използвани от авторите на проучването, са на Световната здравна организация (СЗО). В него са разгледани сведения от 1970 г. до последната налична информация между 2017 и 2021 г. Това е четиринадесета поредна година, в която екипът публикува подобни прогнози.
 
Според Карло Ла Векия увеличаването на процента заболели сред младите хора е обезпокоително, тъй като диагностиката и лечението на рака на дебелото черво са се подобрили.

Кръвен тест, откриващ над 50 вида рак

От друга страна смъртността от това заболяване във всички възрастови групи, като се вземе предвид възрастовата структура на населението, намалява.
  
В Германия в сравнение с 2019 г. смъртността е намаляла с 11,55 процента при мъжете и със 7,99 на сто при жените.  

Според екипа на Ла Векия възрастово стандартизираните нива на смъртност от рак също продължават да намаляват в целия Европейски съюз. 

На средна база всички видове рак са намалели с 6,5 процента при мъжете в сравнение с 2018 г. и съответно с 4,3 процента при жените. 

При възрастово стандартизирания показател възрастовото разпределение на населението се взема като фактор при оценките. 

За разлика от това реалните смъртните случаи от рак се увеличават поради нарастващия брой на възрастните хора в Европейския съюз, се казва още в проучването. 

Според прогнозата през тази година в ЕС от рак ще умрат около 1,27 млн. души.  

Карло Ла Векия смята, че са необходими повече политически мерки за насърчаване на физическата активност и намаляване на консумацията на алкохол.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5199 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.30 | 04:54

2
Бе след масовата в,а,к,с,а, да не са наде,белели хората.

2024.01.30 | 00:04

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини