Въпреки че изследването обхваща всякакви видове риба, експертите отбелязват, че особено полезни са мазните риби като сьомга и сардина. Консумацията на 123.6 грама мазна риба се свързва с 10-процентно понижение на риска от рак на дебелото черво.
За целите на изследването авторите му са проучили чрез въпросници хранителните навици на 476 160 души. Детайлно е анализирана консумацията на всякакъв вид риба - бяла, тлъста, мазна, крехка.
Преработеното и червеното месо се свързват с повишен риск от развитието на злокачествено заболяване на дебелото черво, напомнят експертите.
Проучване на специалисти от Оксфордския университет и Международната агенция за изследване на рака показва, че консумацията на три порции риба седмично понижава риска от развитието на злокачествено заболяване на дебелото черво.
Типичната порция риба е около 100 грама, така че консумацията дори само на една порция седмично може да донесе ползи за здравето.
Ракът на дебелото черво е сред най-разпространените злокачествени заболявания. За предпазване от развитието му експертите препоръчват промени в начина на живот и храненето. Сред препоръките е да се консумира повече риба, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.
Изследователите са установили, че за хората, които редовно консумират риба, рискът от развитието на рак на дебелото черво е с 12 процента по-нисък, отколкото за тези, чието меню включва по-малко от една порция седмично. Според специалистите оптималното количество за понижаване на риска е 359.1 грама риба седмично.
)