Д-р Кунчев: България няма проблем с коклюша

  • 14 декември 2023 15:51

  • 1063
  • 0
Д-р Кунчев: България няма проблем с коклюша
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Заради завръщане на бактериалното заболяване коклюш в младежка възраст от 2019  година у нас е въведена реимунизация срещу него за децата на 12 години. 

Това припомни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил във връзка със зачестилите случаи във Великобритания, където болестта се нарича "100-дневната кашлица".

Според Кунчев в България няма проблем с коклюша, като от началото на годината са регистрирани само 19 случая, а имунизационният обхват с шествалентната ваксина е между 90 и 94 процента.

"100-дневната кашлица": Силно заразна болест в Европа

"Ако става въпрос за риск, струва ми се, че в момента има други заболявания, които представляват по-голям риск - като морбили, поради това, че Румъния влезе от началото на декември в епидемия, близо 2000 случая, като дифтерия, за която винаги има риск да бъде внесена в Европа. Само миналата година в Европа имаше над 6000 случая на дифтерия, предимно сред мигранти, пристигнали в Европа", коментира д-р Кунчев. 

Последвайте канала на

Нора Виткова
1063 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини