Регистрираха първи случай на свински грип H1N2 при хора

  • 27 ноември 2023 16:34

  • 586
  • 1
Регистрираха първи случай на свински грип H1N2 при хора
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Във Великобритания беше установен първият случай при човек на грипен щам A(H1N2)v, който е подобен на циркулиращ сред популацията на прасетата, съобщи БТА. 

Болният не е имал сериозни симптоми и се е възстановил напълно. 

Британските здравни власти обявиха, че случаят е установен при рутинен скрининг на национално ниво и източникът на инфекция не е изяснен.  "Това е първия път, в който установяваме този вирус у човек във Великобритания, независимо че е обичайно тези вируси да бъдат откривани при прасетата", каза Мира Чанд, директор в Британската агенция по здравна сигурност. 

Три случая на свински грип у нас

Ситуацията в болниците в Северен Йоркшир, Северна Англия, се следи с изключително внимание.

През 2009 г. пандемията от свински грип доведе до инфектирането на милиони хора. Тя беше причинена от вируси, съдържащи генетичен материал от вирус, циркулиращ сред прасетата, птиците и хората. 

Британската агенция по здравна сигурност обяви, че според информацията на ранен етап инфекцията, установена наскоро във Великобритания, е различна от около 50-те другия случая при хора, открити в цял свят от 2005 г. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
586 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.27 | 17:15

1
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виaгpа), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук------>> gg.gg/blumag

Добави коментар

Водещи новини