"Мъжете могат малко повече да пийнат, без да се напият, тъй като черният дроб отделя повече ензими за разграждане на алкохола", каза специалистката.
"Постенето не е само в яденето на постни храни, а да се смирим и да се извисим духовно - това не може да стане, ако всеки ден ядем животински храни", каза специалистката.
"Чаша или две вино, до 100 мл концентрат за мъжете и до 50 мл за жените", допълва тя.
"Не трябва след агнешкото веднага да започнем с яйцата, козунаци и десертите. Чак вечерта, когато тази храна е преработена, можем да опитаме яйца", каза д-р Емилова.
"Когато дойде време за празничната трапеза, добре е да започнем с една голяма салата със сурови зеленчуци. Много е важно салата да не бъде осолена, но може да я овкусим с лимон", допълни тя.
Празниците са време да се съберем с най-близките си около трапезата. Изкушенията на Великден са много - като започнем от агнешкото и завършим с козунаците и яйцата. Как да опитаме от всичко, без да прекалим? И с какво да се храним през следващите дни, за да нормализираме режима си? "В този ден всичко е въпрос на организация на храненето. Няма нужда след постите още от първия ден да се опитаме да натрупаме всичко", каза в предаването "Тази събота" по БТВ д-р Людмила Емилова - специалист по здравословни хранене, вътрешни болести, кардиология и ревматология.
)