Пътят към денталната медицина в България

  • 13 декември 2022 15:30

  • 1446
  • 0
Пътят към денталната медицина в България
©

Денталната медицина в България прогресира стремглаво напред, но дали има достатъчно добри кадри и какво място заема България в света на стоматологията? Какво е бъдещето на всеки желаещ да се занимава с тази професия и какви лични качества трябва да притежава онзи, който е решил да посвети живота си на това да дарява усмивки? Разговаряме с един от основоположниците на имплантологията в България д-р Бранимир Кирилов, специалист с дългогодишен опит и собственик на една от водещите дентални клиники в България вече повече от 17 години  - Medical Dent.

ᐉ Дентална Клиника София Medical Dent • Център Имплантология

Започването на собствен бизнес е сложно, какви трудности срещнахте, когато решихте да започнете начинанието с Medical Dent? 

Трудностите, които срещнах в създаването на Medical Dent са тези, които всеки човек среща при създаването на един нов бизнес като се почне от малкото финанси, липсата на опит като мениджър и предприемач, недостатъчния брой клиенти и непознаването на пазара. Това, което ми помогна да се справя с тези трудности, е че нито за момент не съм гледал на тях като на нещо непреодолимо. Винаги съм бил с нагласата, че чрез добър анализ и обмисляне на възможните решения, може да се създаде стратегия за всяко едно препятствие по пътя. Това ми е помагало да трупам опит и да се развивам без да допускам да стигам до ситуации на неразрешими проблеми. Винаги съм вярвал, че може да се намери правилното решение и че нещата ще се получат. Именно това мее държало на повърхността, помагайки ми да търся начин, по-който да се справя, вместо да се фиксирам върху причината поради, която нещата няма да се получат. Това е и посланието ми към всички хора, които сега навлизат в бизнеса, започвайки свой проект.

Какви жертви се изискват в стартирането на собствен бизнес?

Не бих казал жертви, по-скоро се изисква упоритост, последователност, дисциплина, силна воля и издръжливост. Развивайки тези качества, преодоляването на трудностите в бизнеса и справянето с натоварването и нивото на стреса, става по-лесно. 

Безспорно едно от нещата, които се променят при започването на бизнес,е нивото на стрес. Важно е да се научим да преработваме стреса по-ефективно и той да не влияе на решенията ни дали да предприемем дадена стъпка или не. Сложността в правенето на бизнес идва от това, че не сме развили познанията и качествата, необходими да се справим с натоварването.

Като доказал се професионалист във вашата сфера, какви съвети бихте дали на хората, които са решили да стартират бизнес в стоматологията?

Както всеки един бизнес, така и стоматологията подлежи на определени правила. Има нещо, което обаче всеки стартиращ бизнес в сферата на стоматологията трябва да знае, ако не иска да претърпи неуспех: важно е да бъдеш не само добър зъболекар, но и да притежаваш мениджърски качества и бизнес умения, които да развиваш.

Според собствените ви наблюдения, какви препятсвия ще срещнат младите хора, които са решили да следват вашите стъпки и да се развиват в стоматологията?

Препятствията са нещо, което ние сами си поставяме. Няма непреодолими трудности по пътя, ако човек следва мечтите си, последователен е, упорит и трудолюбив. Вярвам, че когато човек е дисциплиниран и има достатъчно воля и желание да се развива и учи, няма как да не постигне успех.

Поемането на рискове във вашата професия желателно ли е?

Започвайки да лекуваш някого, всъщност поемаш риск. Няма безрисково лечение. Въпросът е, че има лечебни методи, за които има натрупан научен опит и резултатите от приложения подход сапредвидими. Тогава чисто статистически рискът е сведен до минимум. Рискове под формата на експерименти не би трябвало да се правят в медицината. Добре е един специалист да познава различни лечебни методи и да има клиничен опит, защото това позволява той да импровизира, и когато има ситуация, в която до сега не е изпадал, той много по-лесно би могъл да вземе правилното решение.

Изисква ли се да бъдеш перфекционист в стоматологията?

Ако разбираме под перфекционист, човек, който не допуска компромиси в работата си и обръща внимание на всеки детайл, стараейки се да даде най-доброто от себе си, то тогава, да, перфекционизмът е важно качество за денталния специалист. Не рядко лечебната стратегия е успешна, само когато са предвидени и най-малките детайли, които могат да се случат в хода на едно лечение.

 Какво е нивото на имплантологията и естетичната стоматология в България, двете най-бързо развиващи се области в денталната медицина?

Тук категорично мога да отговоря, че нивото на естетичната стоматология и имплантология в България е много високо и двете области се развиват,следвайки световните тенденции в областта. Определено,квалификацията на денталните специалисти тук е много висока и те притежават необходимите знания и умения, за да предложат качествено лечение на международно ниво. 

 Какво влияние се надявате да окажете в областта на стоматологията в България?

Вярвам, че за всеки посветил живота си на дадена професия, идва моментът, в който на определена възраст той трябва да предаде знанието и опита си на по-младите. Макар да не съм спирал да го правя, през следващите години планирам моето влияние над младите хора,решили да се занимават с тази професия, да бъде в тази посока. Чрез тази приемственост се надявам да успея да предам натрупания житейски и професионален опит на повече колеги.

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
1446 0

Водещи новини