Лекари спасиха дете със зъб в трахеята

  • 07 декември 2022 10:31

  • 5209
  • 2
Лекари спасиха дете със зъб в трахеята
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Лекари спасиха 11-годишно момче със заседнал зъб между трахеята и десния бронх. Направена е спешна и трудна операция, по време на която зъбът е изваден. Два дни детето прекарва в реанимация, но вече е извън опасност и се възстановява, съобщиха от УМБАЛ Бургас.

Случаят е много рядък, тъй като момчето е живяло така близо две седмици. То е аспирирало зъба по време на сън.

"Легна си с разклатен зъб, на сутринта зъба го нямаше. Закашля се, решихме, че го е глътнал и ще излезе по естествен път. Ходеше на училище, на плуване, в началото не показа, че има някакъв проблем", разказа майката на момчето.

След известно време синът ѝ започва да вдига температура, лекуван е с антибиотици, но температурата продължава. Личният лекар назначава рентгеново изследване и на снимката се вижда зъбът. От него се е развила инфекция на дихателните пътища, което обяснява повишената температура. Момчето е прието по спешност, операцията е извършена почти веднага.

"Трябваше да се действа бързо, защото имаше реален риск от фатален край. Зъбът можеше да запуши дихателните пътища, да доведе до невъзможност да си поеме въздух", разказа д-р Цветелина Григорова от Клиниката по УНГ болести.

Лекари спасиха надрусан ученик в Пловдив

Операцията изисква майсторство и поставя на голямо изпитание целия екип. Дори специален инструмент трудно захваща хлъзгавия зъб. Още повече, че това се случва през тръбата, с която детето е интубирано и тя трябва да се извади и постави наново няколко пъти. Операцията травмира трахеята, гласните връзки и дихателните пътища, затова се налага престой в реанимация. Впоследствие от травматичните увреди се развива и пневмония, която вече е овладяна.

"Благодарна съм на всички лекари в УМБАЛ Бургас, които спасиха сина ми. Имаме прекрасни специалисти, които за съжаление работят при трудни условия. Нямам думи да им благодаря, а на всички бургазлии искам да кажа, че трябва да ценим факта, че имаме къде да получим адекватна спешна и животоспасяваща помощ", сподели майката на детето - Елка Далчева.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
5209 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.07 | 17:37

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
dsa

2022.12.07 | 13:42

1
евала на докторите и на жената, решила да направи рентгенова снимка, ключово решение, браво , истински професионалисти, България е топ държава, с к.о.ф.т.и хора, но нещата ще се оправят, когато такива специалисти управляват нашата родина, Слава на България

Добави коментар

Водещи новини