Проф. Сотир Марчев: Виждаме епидемия от сърдечно-съдови заболявания след прекаран COVID

  • 03 декември 2022 09:31

  • 1837
  • 5
Проф. Сотир Марчев: Виждаме епидемия от сърдечно-съдови заболявания след прекаран COVID
© Кадър: БТВ

„Кардиолозите от цял свят виждаме епидемия от сърдечно-съдови заболявания след прекаран COVID. Десетилетия наред смъртността от сърдечно-съдови намаляваше. Сега за последните две години се е увеличила“. Това коментира в „Тази събота“ кардиологът проф. Сотир Марчев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32515

„В България средната продължителност на живота на мъжете е 70 години и намалява, а пенсионната възраст е 65 години“, допълни той.

Проф. Сотир Марчев с важни здравни съвети за здраво сърце

Професорът коментира настъпването на сезона на грипа и посъветва хората да не бързат да пият лекарства, а ко температурата не е много висока. 

„Температура до 38 градуса не я сваляме. Тя повишава защитните сили на организма. За деца аспиринът е забранен, защото има странични ефекти. За парецатамол, което е най-разпространеното лекарство в света срещу температура, е открит страничен ефект, който още не го пише в листовките, защото медицината го откри преди няколко месеца“, поясни д-р Марчев.

Той уточни, че много лекарства и заболявания влияят върху поведението на човек.

„Един шофьор, който е изпил 1 грам парацетамол, изпреварва по-рисково на пътя. Един комарджия, който е изпил 1 грам парацетамол, залага по-рисково“.

Пикът на грипа се очаква в края на февруари

Носът се запушва, защото възпалението е разширило кръвоносните съдове. Тогава се слагат капки със съдосвиващо действие, като по този начин се отпушва носът. Когато носът тече безспирно се слагат антиалергични лекарства. Това кара носът да спре да тече“, добави кардиологът.

Проф. Марчев припомни, че влажната кашлица не се потиска, а се облекчава, като се дават лекарства, които правят храчките по-течни, докато сухата, която дере гърдите, трябва да бъде потисната с друг вид лекарства.

Искаме нашите пациенти да се самолекуват, но трябва да идат на лекар, ако имат болка в гърдите, нарушение в съзнанието, трудности в дишането и отклонения в пулса и кръвното, допълни кардиологът.

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
1837 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.12.03 | 11:26

5
В набодените и наблъскани с бустери държави е епидемията а!!!!!!.
Берлин Теодора Андреас

2022.12.03 | 11:14

4
Шизофрения от България гласове помогнете
трета доза с втори бустер

2022.12.03 | 10:10

3
да са живи и здрави "чистокръвните", не е като да не ги предупреждаваха.
Хаха

2022.12.03 | 10:10

2
А случайно да се вижда в ковчег този идиот
PaulaFox

2022.12.03 | 10:08

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини